Motivul pentru care industria auto va reintra pe o creştere uriaşă

auto

Calculatoare cuantice, generarea de date predictive în cloud sau integrarea om – smartphone sunt câteva dintre tendinţele în tehnologie din următorii 10 ani. Impactul acestora asupra industriei auto o va propulsa printre câştigătorii următoarei decade.

Experţii SAP, lider global în transformare digitală, au prezentat cele mai importante 10 tendinţe din tehnologie cu impact major în dezvoltarea mediului de business şi a societăţii de-a lungul următorilor 10 ani.

Industria auto nu moare, din contră!

Modele de business bazate pe lipsa proprietăţii – shared economy – au explodat în deceniul trecut. Locuitorii marilor oraşe tind să renunţe la achiziţia de maşini personale şi caută soluţii alternative de transport. Unii specialişti au considerat că acest lucru va conduce inevitabil la prăbuşirea industriei auto.

Totuşi, lucrurile nu sunt atât de sumbre precum par. Din contră! Tehnologia a jucat un rol important în avântul economiei de tip sharing, oferindu-le companiilor posibilitatea de a măsura şi taxa clienţii la nivel de unitate de măsură: kilometri parcurşi, spre exemplu.

Chiar dacă oamenii nu-şi vor mai achiziţiona maşini, ei tot vor avea nevoie să ajungă din punctul A în punctul
B şi vor plăti pentru asta.

Maşinile utilizate în platformele de sharing vor fi înlocuite de 5 ori mai des decât vehiculele personale, astfel, industria auto va continua să producă şi să vândă maşini în continuare, într-un ritm mult mai alert ca până acum.

Progres masiv în putere de calcul şi capacitate de transfer

Deşi în prezent nu sunt comercializate în masă, calculatoarele cuantice vor fi o parte esenţială a serverelor enterprise şi a laboratoarelor companiilor de cercetare până la finele deceniului. Creşterea exponenţială a puterii de calcul va conduce la eliminarea barierelor care ne-au împiedicat să prelucrăm cantitatea infinită de date disponibilă în prezent. Un alt salt substanţial îl va înregistra capacitatea şi viteza de transfer a datelor, graţie tehnologiei 5G şi a celor ce vor urma.

Cloud – ecosistemul IT cu cea mai rapidă dezvoltare

Ani de zile, cloud-ul a fost cea mai utilizată platformă de furnizare a serviciilor IT, în special pentru externalizarea unor servicii precum achiziţii, resurse umane şi vânzări. Cu toate acestea, experţii SAP preconizează că rolul său va continua să crească dincolo de stocare şi procesare, spre generarea de date predictive. În viitor, aplicaţiile care rulează în cloud, mai ales dacă au la bază algoritmi de inteligenţă artificială, vor recunoaşte nevoile recurente şi vor oferi recomandări utilizatorilor.

Experienţa clienţilor – adevăratul diferenţiator

Un studiu recent a arătat că 80% dintre CEO sunt convinşi că produsul lor oferă o experienţă excelentă publicului ţintă, în timp ce doar 8% dintre consumatori sunt de aceeaşi părere. Din acest motiv, în următorii ani, tehnologia va fi cea care va face posibilă o mai bună înţelegere şi digitalizare a nevoilor şi aşteptărilor clienţilor, ajutând brandurile să ofere experienţe îmbunătăţite. Potrivit experţilor SAP, acesta va fi principiul care va ghida atât direcţiile de inovare a produsului, cât şi dezvoltarea strategiilor de employer branding.

Automatizarea muncii – impact major asupra societăţii

Experţii SAP afirmă că revoluţia productivităţii şi automatizării, denumită Industria 4.0, va avea un impact deosebit
asupra pieţei muncii şi societăţii în general şi va reprezenta un subiect deosebit de important pentru anii următori. Chiar dacă dezvoltarea proceselor de robotizare şi inteligenţă artificială vor elimina anumite meserii şi locuri de muncă, acest lucru nu va crea o nouă ordine mondială în viitorul apropiat, dar va putea implica, într-o primă etapă, alte măsuri pentru a menţine un echilibru în deceniul ce urmează. Astfel, se poate observa
introducerea săptămânii de lucru de 4 zile sau a unui venit minim garantat, taxarea roboţilor sau a platformelor de social media.

„Îmbunătăţirea eficienţei în producţie, planificarea avansată şi predictibilitatea determinate de inovaţiile tehnologice vor continua să reducă costurile şi să ajute companiile să îşi eficientizeze procesele de business. Este evident că dezvoltarea acestor tehnologii vor avea un impact major asupra economiei şi societăţii, iar SAP este pregătită să ajute organizaţiile să adopte aceste schimbări”, a declarat Cristian Popescu, Managing Director SAP România.

Datele personale schimbă jocul!

Volumul infinit de date personale disponibile în spaţiul digital vor avea un impact semnificativ în dezvoltarea de noi modele de business şi surse de venit. În afară de bunuri şi servicii, şi alte meta-produse vor putea fi achiziţionate în online: aprecierile (likes), recenziile pozitive sau chiar înscrierea în diverse grupuri şi comunităţi online. Specialiştii SAP spun că impactul social al acestei tendinţe nu este uşor de prevăzut, însă, un rol decisiv îl vor avea guvernele, prin crearea de noi cadre legislative.

Integrarea om – smartphone

În ultimii ani, smartphone-ul a depăşit graniţele unui simplu telefon, devenind asistentul nostru personal. Marea întrebare pentru următorul deceniu este dacă ecranul tactil şi microfonul vor fi înlocuite cu o altă platformă, instrument sau metodă. Dacă în prezent comenzile de bază pot fi realizate şi prin intermediul ceasurilor inteligente, următorul pas va fi realizarea acestora prin mişcări sau mimică facială. Iar dacă depăşim teama de a avea senzori implantaţi în piele, comenzile pot fi trimise chiar cu ajutorul gândurilor. După ce ne-am „mutat” biroul, portofelul şi alte lucruri personale în smartphone, poate este timpul ca smartphone-ul să se „mute” în corpul nostru. Sau măcar să fim mai integraţi cu el.

Siguranţa în online, o provocare

Experţii SAP consideră că următorul deceniu este critic pentru definirea relaţiei complicate dintre platformele online care se bazează pe informaţiile utilizatorilor şi dorinţa oamenilor de a redobândi controlul asupra valorilor, atenţiei şi preocupărilor personale. Utilizatorii vor fi mai conştienţi de provocările în mediul online, în special pe platformele de socializare şi cloud, iar siguranţa datelor personale şi drepturile de autor vor căpăta o importanţă deosebită.

Asistenţa medicală redefinită

Îmbătrânirea şi rata de scădere a lucrătorilor activi în comparaţie cu populaţia este o realitate a ultimilor decenii.
Totuşi, există speranţă: forţa de muncă eliberată de alte domenii datorită robotizării va fi absorbită mai pregnant de sectorul medical şi asistenţei sociale. În acest segment, tehnologia va juca din nou un rol important prin instrumente de supraveghere integrate, wearables, soluţii de îngrijire la domiciliu disponibile pe scară largă, consiliere la distanţă şi sisteme de urgenţă care vor sprijini vârstnicii. Totodată, tehnologia poate fi de folos şi în arii precum realitatea virtuală, prin însoţitori şi ajutoare virtuale sau case virtuale pentru cei în vârstă.

Energie ieftină, produse sustenabile

Utilizarea din ce în ce mai eficientă a energiei regenerabile din ultimii ani va conduce la scăderea costurilor pentru consumatori, factura generală incluzând doar taxele de acces la reţea. Drept urmare, toţi consumatorii, casnici şi industriali, vor trece, inevitabil, la electricitate. Beneficiile se vor resimţi în transport şi producţie, inclusiv în industria auto, devenind aproape singura modalitate de a elimina hidrocarburile şi de a reduce amprenta de carbon. Energia ieftină va face posibilă producţia de bunuri mai eficient şi într-un mod mai sustenabil, prin tranziţia către produse fabricate local, folosind tehnologia 3D, eliminând costurile aferente lanţurilor de aprovizionare tradiţionale (producţie, depozitare, transport). Totuşi, pentru implementarea acestor beneficii, ţările vor trebui să facă investiţii uriaşe în dezvoltarea sistemelor de transmisie a energiei electrice şi în producţia mai multor centrale de dimensiuni mai mici. Provocarea pe termen lung va fi distribuirea multidirecţională şi stocarea energiei.

 

CITEŞTE ŞI:

Cum să-ţi faci o carieră în industria auto. Bosch Blaj pregăteşte tehnicieni specializaţi încă de pe băncile liceului

Bosch stabileşte instrucţiunile pentru utilizarea inteligenţei artificiale

Invenţii la Bosch ConnectedWorld 2020

Adaugati comentariu