România va rămâne o locație importantă pentru productorii de componente și ansamble. Opinie

Industria auto traversează o perioadă de transformări, atât din punct de vedere operațional (reașezare a grupurilor/alianțelor), cât și la nivel tehnologic, prin tranziția la vehicule mai verzi, alimentate cu GPL, GNC, hibride sau electrice.
componente

Industria auto europeană se înscrie într-un trend și mai accentuat al schimbărilor, forțată fiind și de limitările impuse prin reglementările ce vizează limitarea emisiilor generate de vehicule, dar și a celor legate de procesele de producție.

Anul pandemic 2020 a generat o scădere cu 15% a cifrei de afaceri a sectorului auto românesc (la 26,4 mld. euro) comparativ cu 2019. În 2021, sectorul auto din România se revitalizează și, deși a fost afectat în prima parte a anului de lipsa de semiconductori/componente electronice, ne dorim ca în a doua jumătate a anului să se atingă un nivel comparativ cu perioada de dinainte de criza sanitară.

Totuși, nu trebuie să ne mulțumim doar să producem, ci să evoluăm în egală măsură. Sectorul auto din România trebuie să se adapteze la provocările menționate anterior. Trecerea la producția cu zero emisii de vehicule și componente aferente va include utilizarea energiei verzi, adaptarea fluxurilor de fabricație, investiții în eficiența energetică și multe altele.

Pregătirea forței de muncă atât de nivel intermediar (școli tehnice profesionale duale), cât și la nivel universitar, prin colaborare strânsă cu universitățile tehnice din România trebuie să reprezinte o prioritate.

Criza COVID-19, dar și cea a semiconductorilor/componentelor electronice au arătat interdependența crescută la nivelul sectorului auto, cât și necesitatea localizării furnizorilor cât mai aproape de centrul de fabricație a produsului final. Companiile au reacționat și au început să inițieze programe în acest sens.

România este și va rămâne o locație importantă pentru productorii de componente și ansamble, peste 73% din cifra totală de afaceri a sectorului auto fiind generată de aceste companii. Aproape că nu există vehicul fabricat în Europa care să nu aibă cel puțin o componentă fabricată în România. Aceste companii își dezvoltă capacitățile de producție, investesc în dezvoltare durabilă, eficiență și multe dintre ele și în cercetare și inovare.

România are în continuare un potențial crescut în ceea ce privește sectorul auto, iar prezența celor doi producători de automobile, precum și a unei rețele de furnizori puternic dezvoltate, dar mai ales dezvoltarea continuă a activităților acestora dovedesc încă o dată acest fapt.

 

Opinie exprimată de Mihai Bordeanu, Managing Director Dacia South Eastern Europe, Country Head Romania, Groupe Renault

 

CITEȘTE ȘI:

Italia construiește o „gigafactory”, cu fonduri obținute prin Mecanismul de redresare și reziliență

Continental pregătește zeci de elevi să învețe o meserie în cadrul școlii profesionale în sistem dual

 

Adaugati comentariu