Bosch mizează pe modelul învățământului dual și crește numărul oportunităților pentru elevi
În anul 2024, Bosch crește numărul locurilor disponibile în sistemul de învățământ dual în cele două fabrici ale sale și își extinde parteneriatele cu unități de învățământ din regiune. Astfel, în anul școlar 2024-2025, compania pune la dispoziția elevilor 175 de locuri în programul Școală Duală. Programul reprezintă o alternativă la învățământul profesional clasic, adresându-se absolvenților de clasa a VIII-a și derulându-se pe parcursul a trei ani, timp în care se face tranziția de la acumularea aspectelor teoretice înspre dobândirea abilităților și cunoștințelor practice. Elevii se vor afla sub îndrumarea trainerilor specializați, calificându-se ca tehnician electronist, tehnician electromecanic, electrician, operator la mașini cu comandă numerică, electrician constructor, mecanic instalații și utilaje industriale, electromecanic instalații și utilaje industriale.
„În ultimii zece ani, programul Școală Duală a fost esențial în pregătirea elevilor pentru cariere de succes în industrie, oferind cunoștințe tehnice și abilități practice indispensabile. Un punct important a fost integrarea noilor tehnologii în activitatea elevilor și dezvoltarea continuă a abilităților soft necesare, precum și oferirea de consiliere vocațională. Colaborarea cu instituțiile educaționale a contribuit, de asemenea, la succesul programului, reflectat în numărul tot mai mare de absolvenți care se alătură echipei noastre. Suntem mândri de realizările noastre și ne angajăm să îmbunătățim Școala Duală Bosch Cluj, contribuind la dezvoltarea următoarelor generații”, a precizatt Monica Constantinescu, director comercial al fabricii Bosch din Cluj.
„Recunoaștem valoarea programului dual de învățământ, deoarece educația oferă autonomie oamenilor. Dacă reușești să îl faci și plăcut, rezultatul te va uimi cu siguranță. Metodele interactive și dinamice de predare pot îmbunătăți semnificativ experiența de învățare, făcând-o nu doar memorabilă și eficientă pentru elevi, ci și distractivă. Și acesta este modul în care reușim la Bosch”, arătat Bernhard Gehlert, director comercial al fabricii Bosch din Blaj.
De peste zece ani, Grupul Bosch în România este un contribuitor major în formarea viitorilor tehnicieni, dezvoltând parteneriate de succes cu licee din județele Cluj și Alba, precum: Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” – Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior” – Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” – Câmpia Turzii, Liceul Teologic Reformat – Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic Energetic – Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” în Blaj, Liceul Tehnologic Ocna Mureș, Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba-Iulia. De asemenea, compania a încheiat în anul 2024 un nou parteneriat cu Liceul Tehnologic „Someș” Dej.
Bosch asigură elevilor o pregătire practică solidă
„Împlinirea a zece ani de Școală Duală este un moment important pentru fabrica Bosch din Cluj. Sunt mândru că astăzi avem alături aproximativ 200 de elevi, iar sute de absolvenți ne sunt colegi. Acest program este o rampă de lansare pentru tineri și o resursă calificată pentru companie. Mă bucur să văd generațiile tinere în campusul nostru și foști elevi avansând în carieră. Îi felicit pe colegii implicați în formarea elevilor pentru dăruirea lor și pentru ghidarea tinerelor generații spre succes”, a exlicat Andrei Mercea, coordonator Școală Duală Bosch din Cluj.
„Mă bucur să văd că, din ce în ce mai mult, se pune accentul pe această formă de învățământ preuniversitar, căci, în opinia mea, ea reprezintă cheia formării forței de muncă specializate, atât de necesară într-un mediu economic în permanentă dezvoltare. La finalul programului de școală duală, absolvenții vor deține o calificare recunoscută la nivel european și vor avea acces rapid la oportunităţi de dezvoltare în cadrul companiei”, a subliniat Alina Cotoară, coordonator Școală Duală în cadrul fabricii Bosch din Blaj.
Centre de training moderne, cu aparatură de ultima oră
Programul Școală Duală Bosch oferă mediul ideal pentru formarea profesională a elevilor și are în vedere adaptarea curriculei la cerințele unei unități de producție performante, echipată cu tehnologii de ultimă generație. Instruirea practică a elevilor se desfășoară în condiții care reflectă mediul de lucru din industria auto. Centrul de training din cadrul fabricii Bosch din Cluj dispune de ateliere didactice specifice fiecărei specializări: ateliere de mecanică, de mentenanță, laboratoare de electronică, electrotehnică, de acționări pneumatice și linii tehnologice automatizate. De asemenea, și la Blaj, elevii au oportunitatea de se pregăti pentru carierele lor într-un centru de training modern, dotat cu laboratoare pentru lăcătușerie, prelucrare mecanică manuală, electronică, pneumatică și operare CNC (mașini de operare cu comandă numerică). În plus, aceștia beneficiază de coordonare și mentorat din partea companiei și au acces la o bibliotecă dotată cu manuale de specialitate.
Școala Duală Bosch: beneficii pentru elevi și oportunități de carieră
Bosch susține programul Școala Duală, oferindu-le elevilor beneficii specifice. Aceștia au parte de traininguri dedicate dezvoltării abilităților digitale, consiliere vocațională, activități extracurriculare și workshop-uri pentru întărirea relației elev-elev, elev-trainer. Totodată, compania pune la dispoziție echipamente de protecție, platforme și standuri educaționale de ultimă oră, masa în cantinele moderne ale celor două fabrici, transport și acces la servicii medicale gratuite. Mai mult, bursa lunară, finanțată atât de stat, cât și de companie, îi motivează pe elevi pentru a-și atinge potențialul. După absolvire, elevii din program au prioritate la angajarea în cadrul companiei, iar cei care doresc să obțină diploma de bacalaureat sunt încurajați să își continue studiile. Elevii au libertatea de a alege specializarea tehnică pe care și-o doresc și înțeleg că propriile pasiuni pot fi motivante în carieră.
CITEȘTE ȘI:
Nokian Tyres primește 150 mil. euro de la BEI pentru fabrica de anvelope cu emisii zero de la Oradea
Companiile din industria auto pot depune cereri de finanţare pentru investiţii în tehnologii noi