Continental investeşte în tehnologia laser, la fabrica din Timişoara

Continental, compania tehnologică, este pregătită să livreze ţevi de aer condiţionat sudate prin tehnologie laser mulţumită unei investiţii în echipament de ultimă generaţie în fabrica sa ContiTech din Timişoara.

O instalaţie laser dedicată sudării tubulaturii pentru sistemele de aer condiţionat ale maşinilor a fost dezvoltată de o echipă din cadrul fabricii din Timişoara.

Maşina are la bază tehnologie laser de top şi poate suda conectori pentru toate tipurile de linii de climatizare, inclusiv ventili de umplere. Conceptul nu a fost gândit doar pentru producţia de serie, ci şi pentru activităţi de cercetare-dezvoltare în domeniul sudării cu laser.

„Ne pasă de mediul înconjurător şi vom reduce cât mai mult posibil consumul de resurse naturale şi emisiile de CO2, în timp ce oprirea poluării apei şi reducerea spaţiului de producţie aduc şi ele mari beneficii“, explică Silviu Oană, inginer de proces în cadrul Contitech România, cel care a dezvoltat echipamentul împreună cu echipa sa. „Înlocuind sudura clasică, în care folosim flacără, cu cea laser, eliminăm consumul a 700.000 de litri GPL pe an. Acest consum ar genera o temperatură de 50 de grade în hala de producţie şi o emisie de 420.000 m3 de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă. Datorită noului proces, nu mai este necesară răcirea halei de producţie prin intermediul sistemelor de aer condiţionat şi este diminuat astfel consumul de energie electrică“, adaugă Silviu Oană.

Procesul sudării cu laser este semnificativ mai rapid prin comparaţie cu cel tradiţional. Piesele rezultate sunt reci şi pot fi procesate imediat, fără a fi necesari timpi de răcire. Prin urmare, nu mai este consumată apa necesară răcirii pieselor, iar spaţiul în hala de producţie este mai bine organizat şi mai curat datorită acestui proces.

Echipa din Timişoara a transformat această provocare într-un proiect inovator de succes. Este doar începutul. Până la finalul anului, vom pune în funcţiune alte două maşini cu laser, pregătite să livreze produse de cea mai înaltă calitate clienţilor noştri din întreaga lume, a declarat Maik Niewoehner, director general Contitech România.

Investiţia în tehnologia laser depăşeste 2 milioane de euro.

Fabrica din Timisoara, deschisă în 2002, este una dintre cele şapte fabrici Continental din România. Aici se produc ţevi pentru sistemul de aer condiţionat al maşinilor, pentru sistemul de servodirecţie şi control al şasiului, dar şi curele de transmisie şi de distribuţie. Anual, in unitatea de productie din Timişoara sunt fabricate aproximativ 24 de milioane de piese.

Adaugati comentariu