Apare un gigant francez în domeniul mobilităţii pe bază de hidrogen

Michelin, lider mondial în domeniul anvelopelor şi mobilităţii durabile, şi Faurecia, lider în tehnologia pentru industria auto, au anunţat semnarea unui Memorandum de înţelegere pentru a crea un joint venture care să reunească toate activităţile Michelin legate de tehnologia celulele de combustie pe bază de hidrogen - inclusiv ale filialei Symbio - cu cele ale grupului Faurecia.

Astfel, noua entitate, denumită tot Symbio, va fi deţinută în mod egal de către Faurecia şi Michelin, urmând să dezvolte, să producă şi să comercializeze sisteme de celule de combustie pe bază de hidrogen pentru autoturisme, vehicule utilitare, camioane, precum şi în pentru alte sectoare de activitate.

Reprezentanţii Faurecia şi Michelin s-au arătat convinşi de importanţa tehnologiei pe bază de hidrogen în lumea de mâine a mobilităţii cu emisii zero şi de necesitatea creării unui sector industrial puternic, atât francez, cât şi european.

Cele două companii urmăresc să creeze un lider mondial în domeniul celulelor de combustibie pe bază de hidrogen prin combinarea activelor existente şi complementare ale ambilor parteneri. Acest lucru va permite companiei mixte să ofere imediat o gamă unică de sisteme cu celule de combustie cu hidrogen pentru toate formele de utilizare.

„Sunt foarte încântat să fiu semnat acest acord strategic cu Michelin în vederea creării unui lider mondial în mobilitatea hidrogenului. Viziunea noastră comună, precum şi complementaritatea know-how-ului nostru tehnologic vor accelera lansarea pe piaţă a unor sisteme eficiente de celule de combustie adaptate la diferite cazuri de utilizare. Ambiţia noastră comună este de a crea un centru de excelenţă pentru mobilitatea pe bază de hidrogen în Franţa, prin combinarea treptată a activităţilor noastre”, a arătat Patrick Koller, directorul executiv al Faurecia.

Pentru vehiculele electrice, tehnologia celulelor de combustibil completează tehnologia bateriilor, în special în cazurile care necesită o utilizare foarte intensă şi o mai mare autonomie. În plus, tehnologia pentru celulele de combustibil a fost recent aleasă de Uniunea Europeană ca fiind una dintre cele şase proiecte importante de interes comun din Europa.

„Acest parteneriat inovator va facilita apariţia şi dezvoltarea mobilităţii pe bază de hidrogen: deschide calea către o nouă formă de mobilitate durabilă. Salut alianţa dintre Michelin şi Faurecia, care încorporează activul nostru strategic Symbio. Scopul final este de a dezvolta o ofertă completă de mobilitate pentru vehiculele pe bază de hidrogen, de la celulele de combustie până la serviciile de întreţinere „, a afirmat Florent Menegaux, director general şi viitorul preşedinte al Grupului Michelin.

Contribuţia companiei Michelin la această asociere în participaţiune va fi oferită prin intermediul activităţile filialei Symbio – o subsidiară a grupului începând cu 1 februarie 2019 şi furnizor de sisteme de celule de combustibil pe bază de hidrogen, asociate cu o gamă de servicii digitale – precum şi prin activităţi de cercetare – dezvoltare şi producţie.

Faurecia va contribui cu expertiza tehnologică în domeniul celulelor de combustibil pe bază de hidrogen, pe care a dezvoltat-o printr-un parteneriat strategic cu CEA, cu know-how-ul său industrial şi cu relaţiile strategice cu producătorii de maşini.

Faurecia va continua să dezvolte tancurile de hidrogen de înaltă presiune în parteneriat cu Stelia Aerospace Composites, care va colabora şi cu noul joint venture.

Totodată, şi cooperarea dintre Michelin şi Engie, grupul energetic şi de servicii globale, pentru dezvoltarea unui ecosistem pe bază de hidrogen, în special în domeniul mobilităţii, este de aşteptat să aducă beneficii noii societăţi mixte.

Acordul încheiat între Michelin şi Faurecia va fi supus aprobării autorităţilor franceze competente în materie de fuziuni.

Cu sediul în Clermont-Ferrand, Michelin este prezentă în 171 de ţări, are peste 114.000 de angajaţi şi operează 70 de fabrici în 17 ţări, care au produs împreună aproximativ 190 de milioane de anvelope în 2017.

Grupul Michelin a inceput activitatea în România în august 2001 şi a cunoscut o dezvoltare rapidă, ajungând la trei fabrici, în Zalău, Floreşti şi Bucureşti, şi o reţea comercială. În prezent, echipa este formată de aproximativ 3.000 angajaţi.

Cu aproximativ 300 de site-uri, inclusiv 35 de centre de cercetare-dezvoltare şi 115.000 de angajaţi în 37 de ţări, Faurecia este acum lider mondial în cele trei domenii de activitate: Scaune, Interioare şi Mobilitate curată. În 2018, grupul a înregistrat vânzări de 17,5 miliarde de euro. Faurecia este listată pe bursa de valori Euronext Paris şi este o componentă a indicelui CAC Next 20.

În România, compania activează din 2003 şi numără peste 3.300 de salariaţi în fabricile de la Tălmaciu, jud. Sibiu (scaune auto); Craiova, jud. Dolj (sisteme de control a emisiilor); Mioveni şi Căteasca, jud. Argeş (sisteme de interior) şi Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea (scaune auto).

 

Adaugati comentariu