Autoliv, TRW şi Takata au încălcat normele de concurenţă din UE

Comisia Europeană a amendat doi furnizori de echipamente auto cu suma de 368 de milioane de euro, pentru participarea la formarea unui cartel. Cel de-al treilea a primit imunitate completă.
subvenţii

Conform unui comunicat al Executivului comunitar, companiile Autoliv şi TRW au fost sancţionate cu 368.277.000 euro pentru încălcarea normelor UE antitrust.

Autoliv, TRW şi Takata au participat la două carteluri pentru furnizarea de centuri de siguranţă, airbaguri şi volane destinate automobilelor europene. Toate cele trei companii au recunoscut implicarea lor în carteluri şi au fost de acord să soluţioneze cazul.

Takata a primit imunitate completă pentru informaţiile referitoare la cele două carteluri, iar Autoliv şi TRW au beneficiat de reduceri ale amenzilor pentru cooperarea lor în ancheta Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, cei trei furnizori de echipamente auto au făcut schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial şi au coordonat comportamentul lor de piaţă pentru furnizarea centurilor de siguranţă, airbagurilor şi volanelor către grupurile Volkswagen şi BMW.

Cartelurile ar fi putut avea un efect semnificativ asupra clienţilor europeni, în condiţiile în care cei doi constructori auto vând, în medie, trei din zece maşini.

„Este pentru a doua oară când am amendat furnizorii de echipamente de siguranţă auto pentru participarea la un cartel. Componentele precum centurile şi airbagurile sunt esenţiale pentru siguranţa milioanelor de persoane care îşi folosesc maşina pentru a merge la locul de muncă sau pentru a-şi lua copiii de la şcoală în fiecare zi. Cei trei furnizori au colaborat ca să-şi mărească profiturile din vânzarea acestor componente de salvare. Aceste carteluri au afectat în cele din urmă şi consumatorii europeni, şi competitivitatea sectorului auto, care numără aproximativ 13 milioane de angajaţi în UE”, a explicat Comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Adaugati comentariu