BASF şi-a prezentat soluțiile inovatoare la The Battery Show Europe 2024

Între 18-20 iunie, BASF şi-a prezentat soluţiile inovatoare în domeniul bateriilor la expoziţia The Battery Show Europe 2024 din Stuttgart, Germania - cel mai mare eveniment din industrie din Europa care reuneşte comunitatea bateriilor şi a vehiculelor electrice (EV), combinând aspecte comerciale şi tehnice din lumea reală.
basf

În calitate de furnizor de soluţii de top pentru diverse aplicaţii de baterii, BASF şi-a prezentat gama de produse special create pentru a susţine progresul tehnologiei bateriilor şi viitoarea mobilitate auto.

Baterii inovatoare cu materiale pentru baterii BASF şi soluţii de reciclare

Materialele pentru baterii stau la baza bateriilor litiu-ion, deoarece determină în mod semnificativ performanţa acestora. BASF oferă unul dintre cele mai extinse portofolii de materiale catodice active (CAM) cu o poziţie bine stabilită în tehnologii cheie ale domeniului, cum ar fi NCA (nichel-cobalt-oxid de aluminiu), NCM (nichel-cobalt-mangan-oxid) şi LCO (litiu-cobalt-oxid). Utilizând platformele de cercetare-dezvoltare de vârf şi pasiunea pentru inovaţie, BASF Battery Materials analizează deja viitoarele produse CAM, de la soluţii eficiente din punct de vedere al costurilor bogate în mangan, la produsele de înaltă performanţă cu ultra-nichel, LMO (oxid de litiu mangan) de înaltă performanţă, precum şi CAM dedicat aplicaţiilor cu ioni de sodiu. De asemenea, BASF pune la dispoziţie aprovizionarea şi gestionarea metalelor de bază pentru a asigura un lanţ de aprovizionare stabil, responsabil şi durabil pentru producţia de materiale active catodice.

În plus, portofoliul BASF include şi soluţii complete de reciclare a bateriilor pentru a oferi clienţilor săi metale reciclate cu o amprentă de carbon mai mică în comparaţie cu metalele virgine, contribuind, astfel, la îndeplinirea cerinţelor de reglementare. În luna martie, BASF a început să opereze prototipul său de rafinărie de metale pentru reciclarea bateriilor din Schwarzheide, Germania, pentru a îmbunătăţi şi mai mult procesul de recuperare a metalelor valoroase precum litiu, nichel, cobalt, mangan şi cupru din bateriile scoase din uz şi din resturile de producţie a bateriilor. Acesta completează uzina existentă a BASF pentru materiale catodice active şi uzina de reciclare a bateriilor, care este programată să înceapă operaţiunile în cursul acestui an. Portofoliul se adresează diferitelor cerinţe ale clienţilor, inclusiv oferte în buclă închisă şi soluţii digitale end-to-end pentru a crea lanţuri valorice regionale de reciclare.

Materializarea ambiţiilor de eMobility cu Elastollan® (TPU)

Cererea din ce în ce mai ridicată pentru o infrastructură mai extinsă de încărcare a vehiculelor electrice determină o nevoie de cabluri de încărcare robuste şi durabile, disponibile acasă şi pe drum. Aceste cabluri trebuie să reziste la condiţii de mediu dure şi să fie suficient de robuste pentru a rezista în timp. Pentru a face faţă acestor provocări, TPU Elastollan® de la BASF este potrivit în special pentru învelişurile cablurilor, asigurând o rezistenţă puternică la UV, intemperii, ozon şi microbi. Pentru ca procesul de încărcare să fie sigur, cablurile ar trebui să fie realizate din materiale ignifuge fără halogeni, să fie flexibile şi uşor de înfăşurat. Elastollan® se diferenţiază de alte materiale prin faptul că este reciclabil.

Protecţie şi performanţă de lungă durată cu tratamentul şi acoperirile de suprafaţă potrivite

Pentru protecţie optimă şi performanţă îmbunătăţită în cazul unei game extinse de platforme şi sisteme de baterii, BASF oferă o paletă de soluţii de acoperire inovatoare. Aceste soluţii, care variază de la pretratare la e-coat, sunt esenţiale pentru obţinerea rezultatelor dorite. O tehnologie remarcabilă este tehnologia ecologică cu film subţire Oxsilan® de la Chemetall, care aplică un strat uniform şi protector pe suprafeţele metalice. Când este combinată cu tehnologia CathoGuard®, această combinaţie unică consolidează semnificativ protecţia împotriva coroziunii, îmbunătăţind, astfel, durabilitatea şi performanţa sistemelor de baterii. Portofoliul CathoGuard® de la BASF asigură, de asemenea, protecţie completă împotriva coroziunii pentru caroserii şi componente multi-metalice, inclusiv protecţiile bateriilor, garantând că toate componentele vitale rămân protejate de efectele dăunătoare ale coroziunii.

Făcând un pas suplimentar către inovaţie, Chemetall dezvoltă soluţii de tratare a suprafeţelor fără crom pentru folia de cupru, care este folosită drept colector de curent pentru anod. Eliminarea cromului hexavalent din procesul de pasivare promovează atât un viitor mai sigur, cât şi unul mai durabil.

Procesare mai lină cu aditivii potriviţi

Aditivii de procesare de înaltă performanţă permit producătorilor de celule de baterii să depăşească provocările în toate aspectele procesului de fabricare, cum ar fi pregătirea nămolului conductor, performanţa îmbunătăţită şi asigurarea unei funcţionări mai bune pe liniile de acoperire. Portofoliul de aditivi de procesare inovatori de la BASF oferă soluţii adecvate pentru a depăşi cerinţele şi provocările actuale şi viitoare, permiţând o experienţă de fabricaţie mai lină şi mai eficientă.

Depăşirea limitelor bateriilor cu litiu-ion

Pentru a obţine baterii mai ecologice şi mai eficiente, nevoia de materiale de înaltă performanţă creşte. În ciuda îmbunătăţirilor din ultimii ani, bateriile litiu-ion încă prezintă posibilităţi de îmbunătăţire tehnică, în special în ceea ce priveşte capacitatea de încărcare. Lianţii LiCity® au fost concepuţi pentru a depăşi limitele actuale ale tehnologiei. Lianţii pe bază de apă au o stabilitate coloidală ridicată, ceea ce îi face extrem de compatibili cu co-lianţii precum CMC. În plus, prezintă o procesabilitate excepţională şi un comportament superior de acoperire, precum şi mecanici excelente şi performanţă electrochimică. Datorită acestor proprietăţi unice, lianţii LiCity® permit o performanţă crescută a celulelor litiu-ion, contribuind la dezvoltarea unor baterii mai ecologice şi mai eficiente.

Portofoliu extins pentru industria auto

Vehiculele moderne sunt deja puternic bazate pe produse şi soluţii chimice. BASF este cel mai mare furnizor mondial de produse chimice pentru industria auto. Compania cooperează îndeaproape cu clienţi din întreaga lume prin reţeaua sa prezentă în diferite regiuni. Furnizând materiale şi soluţii funcţionale, compania permite construirea vehiculelor mai eficient şi cu un impact mai redus asupra mediului înconjurător.

Chimia urmează, însă, să joace un rol şi mai important în viitor, contribuind semnificativ la rezolvarea viitoarelor provocări de mobilitate. BASF se aşteaptă ca conţinutul chimic al maşinilor să continue să crească, drept rezultat al progreselor din industria auto în ceea ce priveşte sustenabilitatea, electromobilitatea, noile concepte de interior, siguranţa şi confortul. Valorificând portofoliul său extins de tehnologii şi soluţii inovatoare, BASF se străduieşte să sprijine producătorii şi furnizorii auto să creeze următoarea generaţie de vehicule care să fie mai sigure, mai eficiente şi mai prietenoase cu mediul.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Noile tehnologii ZF și un plan de investiții strategic pe termen lung susțin transformarea

 

Alexandru Blemovici, numit CEO al Subregiunii România și Sud-Estul Europei pentru Grupul Schaeffler

 

 

Adaugati comentariu