Clariant va construi o fabrică de etanol celulozic în România

Clariant, lider mondial în domeniul produselor chimice de specialitate, a demarat construcția primei fabrici sunliquid® care va produce la scară largă etanol celulozic obținut din reziduuri agricole. În cadrul acestei unități, tehnologia sunliquid® dezvoltată de companie va fi folosită pentru prima dată la scară industrială.
Clariant Podari etanol celulozic

La ceremonia de la Podari, județul Dolj, au participat oficialități ale Guvernului României, precum și ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Excelența Sa dl. Urs Herren. Delegația reprezentanților Clariant la ceremonie a fost condusă de dl. Christian Kohlpaintner, Membru al Comitetului Executiv.

„După mai mult de un deceniu de cercetare și dezvoltare, Clariant investește peste 100 de milioane de euro în prima sa fabrică sunliquid®. Această tehnologie reprezintă un pionierat nu numai în Europa, ci și la nivel global. Mai mult, în cooperare cu instituțiile europene și naționale, Clariant sprijină transformarea industrială a unei regiuni, prin această investiție semnificativă”, a declarat Christian Kohlpaintner, Membru al Comitetului Executiv al Clariant.

Construirea fabricii reprezintă cel mai mare angajament industrial din regiune din partea unei corporații internaționale. La capacitate maximă, fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie de grâu și alte cereale, provenite de la fermierii locali, rezultând anual 50.000 de tone de etanol celulozic. Produsele rezultate din acest proces vor fi utilizate pentru obținerea energiei regenerabile, astfel încât unitatea va putea funcționa independent de combustibilii fosili. Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu impact neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Fabrica de ultimă generație ce va fi construită la Podari demonstrează că tehnologia sunliquid® este competitivă, sustenabilă și viabilă la scară industrială, unitatea de producție având și un rol important ca punct de referință pentru marketingul licențelor sunliquid® la nivel global.

Localizarea fabricii lângă Craiova s-a datorat existenței unei surse sigure de aprovizionare cu materii prime în zonă, precum și infrastructurii logistice și industriale din regiune. Construcția unității de producție va oferi o serie întreagă de beneficii pentru regiunea din vecinătatea Municipiului Craiova. Aceasta le va permite agricultorilor locali să comercializeze pentru prima dată la scară industrială paie, care erau anterior deșeuri agricole practic inutilizabile. Etapa de construire a fabricii va oferi de lucru pentru câteva sute de muncitori de la companii locale de construcții.

Odată finalizată, se așteaptă ca fabrica să furnizeze aproximativ 300 de locuri de muncă permanente pentru industriile colaterale care deservesc unitatea, precum și pentru transportul și depozitarea materiei prime. Fabrica va avea 100 până la 120 de angajați. Clariant intenționează să recruteze forța de muncă la nivel local, asigurându-i instruirea atât în ​​laboratoarele proprii din Planegg, lângă Munchen, cât și în fabrica din Straubing, Bavaria.

CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET PE WWW.CARGO-BUS.RO!

Adaugati comentariu