Dieselgate: VW riscă o amendă de 90 miliarde dolari

Procesul intentat de autoritățile americane împotriva grupului Volkswagen în urma scandalului Dieselgate a demarat luni, 6 ianuarie a.c. Compania germană riscă penalități maxime de 90 miliarde de dolari.

Agenția de mediu americană EPA (Environmental Protection Agency) și Departamentul de Justiție acuză VW de  fraudarea testelor de emisii din Statele Unite. Patru capete de acuzare au fost comunicate grupului german, două dintre acestea referitoare la manipularea rezultatelor EPA și la refuzul producătorului de a comunica organismului de mediu existența unor dispozitive neautorizate pe modelele sale.

Scandalul Dieselgate a izbucnit în septembrie 2015, după ce Grupul VW a admis că a eludat legislația americană. Modelele VW Jetta, Golf, Beetle, Passat, echipate cu motorul 2.0 TDI din seria EA189 şi produse între 2009 şi 2015, erau dotate cu un soft care activa, practic, sistemele catalitice avansate menite să reducă emisiile de oxid de azot specifice propulsoarelor alimentate cu motorină doar în timpul sesiunii de teste. Ulterior, lista modelelor afectate a fost extinsă cu modelele echipate cu motorizări TDI de 1,2 și 1,6 litri, necomercializate, însă, pe piața americană.

În total, 600.000 de vehicule vîndute în Statele Unite sunt implicate în scandalul Dieselgate. Astfel, cuantumul maxim al penalităților pe care VW ar putea fi obligat să le achite se ridică la nu mai puțin de 90 miliarde de dolari, sumă ce eclipsează cu ușurință estimările inițiale ce se opreau la cifra de 18 miliarde. Măsurile punitive vor fi stabilite în raport cu numărul mașinilor afectate, pentru fiecare exemplar comercializat pe piața americană amenda maximă putînd atinge pragul de 37.500 dolari.

Scandalul Dieselgate nu a rămas fără ecou nici în țara noastră. Importatorul Volkswagen, Porsche România, a lansat inclusiv un portal cu ajutorul căruia clienţii VW pot verifica gratuit dacă maşina lor echipată cu motor TDI Euro 5 din seria EA189 este sau nu afectată. Pagini web similare pentru clienţi sunt active şi în alte ţări UE, precum şi pentru mărcile Audi, SEAT şi ŠKODA.

Adaugati comentariu