Ajutor de stat prin HG 807. Cât a primit industria auto

Executivul a lansat ediţia 2018 a schemei de ajutor de stat instituită prin HG 807/2014, anunţând că va aloca un miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru susţinerea investiţiilor în producţie. Până acum, jumătate dintre ajutoarele de stat acordate au fost destinate industriei auto.
Ministerul Energiei

„Vreau să dau un semnal că ne dorim stimularea unor noi investiţii majore în România şi din acest motiv vom adopta şi alte măsuri care să susţină acest lucru. Dorim să asigurăm o dinamică pozitivă a economiei şi astăzi anunţăm că în scurt timp se va deschide schema de ajutor de stat pentru investiţiile private mai mari de 10 milioane de euro, în investiţii în deschiderea sau extinderea capacităţilor de producţie”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la evenimentul organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat la Palatul Parlamentului.

Viorica Dăncilă a subliniat că ţinta Guvernului este atragerea investiţiilor care vor crea mii de locuri de muncă şi vor contribui la creşterea veniturilor bugetare.

„Nu avem cum să mergem mai departe cu aplicarea programului de guvernare dacă nu stimulăm investiţiile. Am promis în programul de guvernare că anul 2018 va fi anul investiţiilor şi aşa va fi”, a explicat şefului Guvernului.

Pentru stimularea investiţiilor, Executivul va aproba înfiinţarea, în următoarele luni, a Agenţiei Române pentru Investiţii Străine şi Exporturi, un centru de tip „one stop shop”.

În cadrul schemei instituite prin HG 807/2014, cheltuielile eligibile sunt cheltuielile cu active corporale şi necorporale, precum şi cheltuielile privind închirierea construcţiilor, aferente investiţiei iniţiale, pentru proiecte de investiţii cu o valoare totală, fără TVA, de minimum 10 milioane euro.

În perioada 2014-2015 au fost acordate ajutoare de stat în valoare de 436,4 mil. lei pentru 8 companii, în 2016, de 476,6 mil. lei pentru 4 companii, iar în 2017 nu a fost deschisă nicio sesiune.

 

Dintre cele 12 companii participante la schema de ajutor de stat, cinci aparţin industriei auto:

Sursa: Ministerul Finanţelor

HG 807/2014 a fost modificată în luna mai 2016 în timpul Guvernului Cioloş. Astfel, prin HG 357/2016, s-a stabilit ca bugetul maxim al schemei să fie de aproximativ 925 milioane de euro, iar bugetul maxim anual al schemei să nu depăşească 145 milioane de euro.

 

 

Adaugati comentariu