50 de ani de la primul autoturism Dacia

Uzina de la Mioveni a aniversat 50 de ani de la producerea primului autoturism marca Dacia, timp în care producţia constructorului român de autovehicule a depăşit 6 milioane de unităţi.
Kurzarbeit

Uzina de Autoturisme Piteşti (UAP) a fost inaugurată la data de 20 august 1968, primul autoturism ieşit de pe porţile uzinei purtând numele Dacia 1100, un vehicul produs după licenţa modelului Renault R8. Un an mai târziu, intra în fabricaţie Dacia 1300, care avea să fie modelul de bază al mărcii timp de aproape trei decenii.

Fabricat în numeroase variante (berlină, break, pick-up şi chiar într-o versiune sport cu două uşi), modelul Dacia rămâne în memoria colectivă ca „maşina care a pus România pe roţi”.

Dacia a fost înfiinţată la sfârşitul anilor 60 în urma unui acord de colaborare între statul român şi firma Renault.

„Dacia a revenit la rădăcinile sale în 1999, odată cu preluarea mărcii şi a uzinei de la Mioveni de către grupul francez. Dacia este azi cea mai mare companie din România, cu o contribuţie semnificativă la Produsul Intern Brut şi la exporturile ţării şi cu un rol structurant în economie prin intermediul unei vaste reţele de furnizori. De-a lungul a cinci decenii, la Mioveni au fost fabricate peste 6 milioane de automobile”, spun reprezentanţii Dacia.

În primul an de activitate, la Uzina de la Mioveni au fost asamblate 2.030 de vehicule.

În prezent, peste 90% dintre automobilele fabricate sunt exportate, modele precum Sandero sau Duster figurând în topurile de vânzări de pe cele mai exigente pieţe europene.

Parte a Groupe Renault, Dacia este în 2018 o marcă dinamică, lider pe piaţa din România şi aflată în plină expansiune pe plan internaţional. Platforma industrială de la Mioveni numără în prezent 14.000 de salariaţi, care beneficiază de condiţii de lucru moderne, la nivel european.

Compania produce în România aproape 350.000 de autoturisme pe an, la care se adaugă peste 500 000 de motoare şi mai mult de 500 000 de cutii de viteze, din care o parte importantă sunt exportate, prin intermediul Direcţiei Logistice şi a celui mai mare centru logistic al Alianţei Renault Nissan Mitsubishi, Alliance International Logistic Network (AILN). Activitatea de inginerie se derulează la cele mai înalte standarde internaţionale, în cadrul centrului de inginerie, Renault Technologie Roumanie, inclusiv la Centrul Tehnic Titu, inaugurat în anul 2009.

Gama Dacia, compusă în 1968 dintr-un singur model, cuprinde în prezent şapte modele, din care trei (Lodgy, Dokker şi Dokker Van) sunt produse, începând din 2012, în Uzina Groupe Renault de la Tanger, în Maroc.

În prezent, Dacia este cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de euro, în 2017. Cota de piaţă de constructorului auto este de circa 30% din vânzările de vehicule noi.

Modelele sunt vândute în 44 de ţări, pe patru continente, principalele trei pieţe de export fiind, în prima jumătate a anului 2018, Franţa, Germania şi Italia.

 

Adaugati comentariu