Bosch continuă programele educaţionale pentru pasionaţii de tehnologie

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, vine în întâmpinarea nevoii de a forma viitori specialişti prin evenimente şi programe dedicate în mod special studenţilor pasionaţi de tehnologie.
bosch

La baza iniţiativelor educaţionale stau strategia companiei de inovare continuă şi o colaborare strânsă cu mediul academic.

„Bosch investeşte în viitor. Iar pentru noi viitorul înseamnă studenţii, viitorii noştri angajaţi. Nicio companie nu poate creşte fără specialişti bine pregătiţi. Noi susţinem mediul academic şi investim în comunităţile locale”, arată Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.

Bosch Future Mobility Day

În cadrul evenimentului „Bosch Future Mobility Day”, organizat de Centrul de Inginerie din Cluj în luna mai, compania a adus mai aproape de publicul din Cluj-Napoca tehnologiile care stau la baza dezvoltării maşinii autonome. În acelaşi timp, Bosch a oferit studenţilor pasionaţi de tehnologie ocazia de a-şi pune în practică cunoştinţele într-o competiţie dedicată vehiculelor autonome. Astfel, peste 50 de studenţi ai universităţilor din Cluj-Napoca au lucrat în echipe, în perioada noiembrie 2017 – mai 2018, la proiectarea şi implementarea unor aplicaţii pentru parcurgerea autonomă a unor trasee bazate pe scenarii preluate din viaţa reală, utilizând modele de vehicule la scara 1:10, oferite de către Bosch.

bosch

Vehiculul fiecărei echipe a trebuit să execute cât mai multe sarcini de navigare autonomă, într-un timp cât mai scurt şi cu o precizie cât mai mare. Competiţia a fost câştigată de echipa ”The Dining Meerkats”, formată din patru studente de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

bosch

Ca premiu, echipa va participa anul viitor la una din cele mai importante conferinţe dedicate Internetului lucrurilor (IoT) „Bosch Connected World 2019” de la Berlin. Evenimentul a oferit ocazia celor peste 500 de vizitatori de a interacţiona cu tehnologii de ultimă generaţie dezvoltate de inginerii Bosch din Cluj-Napoca. Aceştia au asistat la demonstraţii cu maşini autonome dotate cu inteligenţă artificială, capabile să parcurgă un traseu şi să parcheze fără intervenţia şoferului, au experimentat realitatea virtuală şi au testat biciclete electrice (eBike-uri).

Programe academice pentru studenţi

Bosch contribuie la adaptarea ofertei educaţionale la cerinţele actuale ale mediului de business şi ale industriei. În acest sens, compania a dezvoltat un parteneriat de lungă durată cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi a iniţiat anul trecut un program de masterat şi un curs de conducere autonomă pentru studenţii universităţii, în baza unui curriculum revizuit.

„Parteneriatul între Centrul de Inginerie Bosch şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca reprezintă pentru noi unul dintre cei mai importanţi paşi spre o colaborare echilibrată şi benefică, atât pentru viitorul companiei noastre, cât şi pentru comunitatea locală”, subliniază Dennis Raabe.

bosch

Programul de masterat „Sisteme şi structuri electrice avansate” continuă anul acesta cu cea de-a doua ediţie. Studenţii se pot înscrie în perioada 18-19 iulie 2018, la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Admiterea se va face în urma unui interviu, iar candidaţii vor fi aleşi pe baza mediei dintre licenţă şi interviu. Bosch oferă studenţilor merituoşi burse de excelenţă, în funcţie de performanţă. Beneficiarii burselor sunt selectaţi în urma unui interviu organizat la începutul fiecărui an de studiu.

Pe de altă parte, cursul „Tehnologia, dinamica şi controlul maşinilor autonome” are ca scop familiarizarea studenţilor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare cu domeniul conducerii autonome. Înscrierile la o nouă ediţie a cursului vor avea loc în prima săptămână a anului universitar 2018-2019. Sub îndrumarea experţilor Bosch, studenţii vor lucra timp de un semestru, pe parcursul a 13 cursuri şi 13 laboratoare, cu tehnologii de ultimă generaţie folosite în domeniul conducerii autonome.

Cercetare şi inovare în Centrul de Inginerie din Cluj

Încă din 2013, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj acordă o importanţă deosebită inovării continue şi lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă oră. Compania va investi aproximativ 25 milioane de euro în prima clădire proprie, de aproximativ 17.000 de metri pătraţi, care va concentra, din 2019, activităţile desfăşurate anterior în spaţiile închiriate din centrul Clujului. În prezent, aproximativ 400 de angajaţi îşi desfăşoară activitatea în sediile Centrului de Inginerie din Cluj. Având o colaborare strânsă cu alte centre de cercetare şi dezvoltare din reţeaua globală Bosch, dar şi cu fabrica locală din Jucu, inginerii talentaţi din cadrul Bosch lucrează la soluţii şi tehnologii pentru viitor, cum ar fi conducerea conectată, electrificată şi autonomă, care sporesc siguranţa şi confortul la volan şi pot salva vieţi, prevenind accidentele. Centrul de R&D din Cluj dezvoltă produse de ultimă generaţie în ariile software, hardware şi mecanică, precum şi ingineria calităţii şi a fiabilităţii.

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de aproximativ 25 de ani şi numără peste 6.500 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2017, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 416 milioane de euro pe piaţa din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 931 milioane de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnică liniară, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 402.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2017). Compania a generat vânzări de peste 78,1 miliarde de euro în 2017. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, oraşe inteligente, mobilitate conectată şi industrie conectată. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 440 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 64.500 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 125 locaţii din lume.

Adaugati comentariu