Bosch i-a familiarizat pe studenţi cu tehnologiile din domeniul conducerii autonome

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca a sărbătorit, la finalul lunii ianuarie, încheierea primei ediţii a cursului ”Tehnologia, dinamica şi controlul maşinilor autonome”.

Proiectul a fost iniţiat de Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Cursul lansat la începutul anului universitar 2017-2018, care se concentrează pe conducerea autonomă şi are ca scop familiarizarea studenţilor pasionaţi de tehnologie cu domeniul conducerii autonome, reprezintă una dintre primele iniţiative de acest gen din ţară.

Pe parcursul a 13 cursuri şi 13 laboratoare, studenţii au avut ocazia să lucreze, sub îndrumarea experţilor Bosch, cu tehnologii de ultimă oră folosite în domeniul conducerii autonome şi să înţeleagă principiile de bază ale acestor tehnologii.

Astfel, studenţii din anul patru, înscrişi în program, şi-au extins cunoştinţele în domenii precum fuziunea senzorilor, conectivitate, sau sisteme de direcţie. Aceste tehnologii inovatoare reprezintă bazele pe care se construiesc maşinile viitorului, care vor contribui la un mediu mai sigur şi vor creşte siguranţa şi confortul la volan.

”Colaborarea cu Universitatea Tehnică reprezintă o prioritate pentru Bosch. Experienţa practică a studenţilor, viitori experţi în domeniul tehnologic, este foarte importantă, deoarece cunoştinţele teoretice singure nu le oferă o imagine completă despre tehnologiile de ultimă generaţie. Prin acest curs de conducere autonomă vrem să le oferim tinerilor o perspectivă de ansamblu, prin care să înţeleagă importanţa cunoştinţelor practice, să identifice ce le place şi în ce direcţie pot continua după terminarea studiilor“, a declarat Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca.

 

Bosch susţine pregătirea practică a studenţilor pentru o carieră de succes

“Dezvoltarea rapidă a tehnologiei şi creşterea numărului studenţilor care îşi aleg meseria în domeniul tehnologiei ne pune în faţa unor provocări pe care le putem depăşi doar prin schimbarea curriculei şi prin colaborare. Prin parteneriatul cu Bosch, avem oportunitatea să oferim studenţilor noştri şi cunoştinţe practice, de care au mare nevoie pentru dezvoltarea lor profesională”, a arătat prof. dr. ing. Liviu-Cristian Miclea, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Cluj-Napoca.

Pe lângă diplomele de absolvire primite în cadrul evenimentului, studenţii au interacţionat îndeaproape cu experţii Bosch. Ei au experimentat procesarea de imagini la bordul unui vehicul de teste şi acţiunea algoritmilor direcţiei asistate electric asupra volanului în cadrul unui simulator. În plus, inginerii Bosch au prezentat participanţilor la eveniment proiecte de actualitate, ce contribuie la viitorul mobilităţii. ”Este foarte important ca studenţii să experimenteze, încă din facultate, tehnologia utilizată în conducerea autonomă, un domeniu care se dezvoltă extrem de rapid şi care este strâns conectat cu domeniul pe care îl studiază. Unul din obiectivele noastre a fost de a transmite studenţilor modul în care pot pune în practică cunoştinţele teoretice dobândite pe parcursul anilor de studiu, pentru a le „transforma” în produse”, a spus Dr. Ionuţ Muntean, coordonatorul iniţiativei din cadrul companiei..

 

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, în continuă dezvoltare

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca acordă o importanţă deosebită inovării continue şi lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă oră. Având o colaborare strânsă cu alte centre de cercetare şi dezvoltare din reţeaua globală Bosch, dar şi cu fabrica locală din Jucu, cei peste 300 de ingineri din Cluj dezvoltă produse cu competenţe înalte în software, hardware, ingineria fiabilităţii şi mecanică. Tehnologia pentru conducerea autonomă, Internetul lucrurilor, industria conectată (Industria 4.0) şi vehiculele electrice sunt doar câteva exemple din portofoliul de inginerie Bosch din Cluj-Napoca. Centrul de Inginerie din Cluj intenţionează să îşi extindă operaţiunile în România în următorii ani.

 

Bosch susţine educaţia şi comunităţile locale 

Grupul Bosch îşi asumă o responsabilitate deosebită în ceea ce priveşte piaţa muncii şi educaţia. De exemplu, compania a lansat în 2017 un program de masterat în domeniul ingineriei electrice, cu un curriculum adaptat la cerinţele actuale ale pieţei. Masteratul a fost dezvoltat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, împreună cu fabrica Bosch de componente electronice auto din Jucu, în parteneriat Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. În acelaşi timp, Bosch oferă sprijin financiar şi mentorat tinerilor talentaţi în cadrul unor proiecte educaţionale, precum “Hour of Code”, “Kids in Tech”, unde copii din 250 de cluburi IT din regiuni mai puţin dezvoltate ale ţării primesc acces la tehnologie digitală, sau “BattleLab Robotica” (Sumo Robotic), o competiţie de roboţi autonomi, capabili să identifice şi să elimine de pe suprafaţa de joc robotul advers în competiţii.

 

 

Adaugati comentariu