Geely vrea să devină principalul acționar la Daimler

Geely-Daimler

Geely intenţionează să devină acţionar majoritar al Daimler. Informația a fost publicată de Reuters, care a citat săptămânalul german Bild am Sonntag.

Reamintim, în toamna trecută Geely a depus o ofertă de 4,5 miliarde de dolari pentru a prelua un pachet de 5% de acțiuni. Daimler a refuzat propunerea și i-a sugerat grupului condus de Li Shufu să cumpere acțiuni de pe piața liberă, 70,7% din Daimler fiind deținut de către investitorii instituționali, iar 19,4% de către cei privați.
Zis și făcut. Geely acest lucru îl face în prezent și, susțin sursele celor de la Bild am Sonntag, țelul nu mai este doar acela de a depăși Alianța Renault-Nissan-Mitsubishi (care deține 3,1%), ci chiar de a trece de cota de 6,8% a celor de la Kuwait Investment Authority, cel mai mare acționar actual.

Geely Mercedes

Care este scopul? În China s-au stabilit cote stricte pentru vehiculele hibride convenționale, plug-in și pentru modelele complet electrice, iar acestea urmează să intre în vigoare anul viitor. Ţinta autorităţilor de la Beijing este vânzarea a două milioane de vehicule electrice până în 2020 şi reducerea livrărilor de motoare pe benzină şi motorină, mai poluante. Or Geely dorește să obțină acces la tehnologiile Daimler în acest domeniu și în cel al vehiculelor autonome.

Recent, Hubertus Troska, șeful subsidiarei chineze a lui Daimler, a anunțat o investiție de 755 milioane de dolari pentru a produce în această țară mașini electrice și baterii, iar Geely și-ar dori o societate mixtă în Wuhan în care să fie realizate astfel de automobile. În plus, compania lui Li Shufu are în plan o alianță care să concureze cu Apple, Google și Amazon, intenția fiind de a aduce pe stradă ”robo-taxiurile” mai repede decât va reuși Google să o facă în cazul lui Waymo. Șeful strategic al lui Daimler și Mercedes-Benz, Wilco Stark, declara pentru Automobilwoche că ”într-un orizont de timp foarte rapid vom lansa pe lângă mașinile de nivel 3 și pe cele integral autonome nivel 4/5”.

Adaugati comentariu