Producţia de vehicule a Stellantis în Italia a scăzut cu 10%, pe fondul reducerii vânzărilor

Ca și alți constructori auto europeni, Stellantis își reglează producția în Italia în funcție de cerere. În urma scăderii vânzărilor din primul trimestru, producătorul franco-italiano-american a înregistrat, în Italia, o diminuare a producției totale cu 10%, inclusiv 51% numai pentru fabrica Mirafiori, care a fost închisă în numeroase rânduri în această perioadă.
stellantis

Potrivit sindicatului FIM-CISL, producția de autoturisme și utilitare în fabricile italiene ale lui Stellantis a scăzut, în primul trimestru, la 170.415 unități. Organizația estimează o producție anuală de 630.000 de vehicule în 2024, față de 751.000 de unitîți realizate anul trecut. Această scădere a producției nu este o veste buna pentru Guvernul de la Roma, care încearcă să revigoreze producția de automobile din țară și care chiar ia în considerare căutarea unui al doilea producător în afară de Stellantis, pentru a asigura viitorul industriei de profil. Această situație ar trebui să revigoreze discuțiile dintre Stellantis și guvernul italian, care sunt deja tensionate de câteva luni.

Potrivit FIM-CISL, producția Stellantis de la fabrica Mirafiori a scăzut cu 51% în primul trimestru din cauza întârzierilor înregistrate în noul program guvernamental de stimulare a achiziției de automobile și a cererii globale slabe pentru vehicule complet electrice, care a afectat ratele de producție ale modelului electric Fiat 500e.

De menționat că piața europeană de vehicule electrice a cunoscut o scădere bruscă de la începutul anului, după o perioadă de creștere susținută. Vânzările au scăzut, în special din cauza reducerii sau eliminării subvențiilor în anumite țări, precum Germania și Norvegia.

Din cauza încetinirii pieței, Stellantis a fost nevoit să ia măsuri de reducere a producției la fabrica Mirafiori din Italia în primul trimestru al anului, măsuri prelungite până pe 20 aprilie.

Stellantis este în discuții cu guvernul italian pentru a pune în aplicare un plan de creștere a producției în țară și de a ajunge la 1 milion de unități produse până la sfârșitul deceniului. Acest obiectiv presupune o creștere globală a producției de aproximativ 25% față de anul trecut. Pentru a realiza acest lucru, producătorul auto mizează pe câțiva factori cheie, inclusiv pe stimulentele guvernamentale pentru achiziționarea de automobile, care nu au intrat încă în vigoare. Dar și de reducerea costurilor cu energia și de dezvoltarea unei rețele de încărcare a vehiculelor electrice.

Aproximativ 1.250 de angajați implicați în asamblarea lui Fiat 500e și alți 1.000 care lucrează la modelele Maserati (Ghibli, Quattroporte, GranTurismo și Tonale) au fost trimiși în șomaj parțial în ultimele săptămâni. De altfel, măsuri similare au fost deja luate în toamna anului trecut, motivate tot de scăderea cererii.

Anul trecut, Fiat 500e a fost cel mai bine vândut vehicul 100% electric din catalogul Stellantis, cu mult înaintea surorii sale mai mari, Peugeot e-208. Modelul cu emisii zero a dominat vânzările în Italia, Germania, Spania, Belgia și Austria și a fost al doilea cel mai bine vândut model electric în Franța.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Tesla își revizuiește planurile privind mașina la un preț accesibil

Viitorul mașinilor electrice, în ape tulburi

 

 

Adaugati comentariu