Producătorul auto Stellantis ia în calcul transferul producției din Rusia

Concernul auto Stellantis, format în urmă cu un an prin fuziunea companiei italo-americane Fiat Chrysler Automobiles (FCA) cu grupul francez PSA, ia în calcul un eventual transfer al producției din Rusia, în cazul în care sancțiunile impuse Moscovei vor avea consecințe negative asupra afacerilor sale, scrie The Wall Street Journal (WSJ).
Stellantis

Principala unitate de producție a grupului Stellantis în Rusia este uzina PSMA Rus, situată în parcul industrial Kaluga Rosva, care produce mașini din 2012. Cu o investiție uriașă, de 550 de milioane de euro, Stellantis deține 70% din acțiunile companiei, în timp ce alte 30% aparțin Mitsubishi. Fabrica produce autoturisme Peugeot 408 și Citroen C4, vehicule comerciale ușoare Peugeot Partner, Citroen Berlingo și Opel Combo. Mitsubishi asamblează SUV-urile Outlander și Pajero Sport.

Potrivit WSJ, directorul executiv al Stellantis, Carlos Tavares, declarase miercuri că nu este încă sigur cum ar putea fi afectată producția Stellantis la uzina Kaluga de sancțiunile impuse de UE.

„Dacă nu vom putea aproviziona fabrica, vom fi forțați fie să transferăm această producție către alte fabrici, fie să ne confruntăm cu restricții”, a spus Tavares.

WSJ amintește că în 2021, producția uzinei din Kaluga s-a dublat, ajungând la 11.000 de vehicule utilitare ușoare. De la sfârșitul anului trecut, fabrica a crescut producția pentru export în Europa de Vest, demarând asamblarea modelelor Peugeot Expert, Opel Vivaro și Citroen Jumpy. În plus, Stellantis a anunțat că, în 2022, în Rusia va începe asamblarea modelului Fiat Scudo pentru export.

Directorul executiv al Stellantis, care urmează să dezvăluie, săptămâna viitoare, strategia pentru 2030 a grupului, consideră că riscurile geopolitice afectează modul în care compania va lua în viitor deciziile.

„În ultimele decenii, industria auto a fost influențată de geopolitică de multe ori”, a punctat Carlos Tavares, citat de WSJ.

Vânzările mărcilor Stellantis în Rusia au crescut, în 2021, cu 64,7%, la 18.526 de vehicule.

 

CITEȘTE ȘI:

Toyota rămâne, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare producător auto

 

Adaugati comentariu