Bosch primește o amendă de 57,8 milioane de dolari

Bosch, unul dintre principalii furnizori de piese și echipamente din industria auto, a primit o amendă penală de 57,8 milioane de dolari (aproape 54 milioane de euro) din partea Department of Justice din S.U.A. 

Infracțiunile de care se face vinovată compania nemțească și pe care se pare că le-a recunoscut sunt măsluirea licitațiilor și manipularea prețurilor de vânzare. Sancțiunea de 57,8 milioane de dolari vine să completeze suma foarte impresionantă de 2.5 miliarde pe care DOJ a colectat-o de-a lungul anilor prin amenzile impuse unui număr de 34 de companii active pe piața pieselor auto.

Cazurile în care Bosch s-a făcut vinovat de manipularea prețurilor privesc livrările de bujii și senzori de oxigen către fosta DaimlerChrysler, Ford și General Motors în perioada 2000 – 2011. De asemenea, este suspectată și vânzarea de electromotoare către Volkswagen dintre ianuarie 2009 și cel puțin iunie 2010.

Bosch este doar a treia companie din Europa care trebuie să plătească astfel de amenzi către S.U.A., învinuiții obișnuiți provenind de regulă din Japonia sau din piața locală. Mulți dintre cei amendați au declarat în trecut că astfel de practici sunt la ordinea zilei în industria auto ceea ce sugerează că suma de 2,5 miliarde nu se va opri aici.

Decizia finală în cazul Bosch încă mai așteaptă aprobarea finală a tribunalului, însă de vreme ce compania nemțească și-a recunoscut fapta, nu mai pot apărea surprize. Bosch este cel mai important furnizor de piese și subansamble electrice și electronice lucrând cu mărci de renume precum BMW sau Porsche.

Adaugati comentariu