Brexit. Marea Britanie îşi va proteja industria auto, dar…

În cazul unui Brexit fără acord, este de aşteptat ca Marea Britanie să-şi protejeze industria auto, însă pentru producătorii care depind de lanţurile de aprovizionare europene, importurile de componente auto vor fi scutite de taxe vamale.

Operatorii economici din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (UK) nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din UE fără un acord.

Din valoarea actuală a importurilor de bunuri în Marea Britanie, 87% nu vor fi supuse unor taxe vamale. Pentru restul de 13% din valoarea importurilor de bunuri vor fi aplicate diferite regimuri tarifare.

Astfel, vor fi menţinute unele taxe vamale pentru autovehicule cu scopul sprijinirii industriei auto britanice.

Cu toate acestea, producătorii de autovehicule din Marea Britanie care depind de lanţurile de producţie europene nu vor plăti taxe vamale adiţionale pentru componentele auto importate din UE.

Acest regim tarifar provizoriu ar urma să fie aplicat tuturor partenerilor terţi ai Marii Britanii, cu excepţia celor cu care are un acord comercial în vigoare şi celor aproximativ 70 de state în curs de dezvoltare care vor beneficia de acces preferenţial. În plus, Londra va menţine 43 de măsuri de apărare comercială ale UE prin care sunt introduse taxe vamale adiţionale pentru importuri din anumite state care aplică practici neconcurenţiale.

Autorităţile britanice au lansat un instrument pentru consultarea taxelor vamale temporare aplicabile în cazul retragerii din UE fără un acord, îndemnând operatorii economici să urmeze următorii paşi pentru a afla taxele vamale aplicabile produselor pe care le exportă pe piaţa britanică:

1. Utilizarea instrumentului UK Trade Tariff pentru a identifica codul vamal al produsului exportat;

2. Consultarea taxelor vamale temporare aplicabile importurilor după retragerea din UE;

3. Prin consultarea regimului tarifar aplicabil unui anumit tip de produs, operatorii economici vor identifica dacă acestuia îi este aplicabilă o taxă vamală preferenţială sau taxa vamală aplicabilă la nivelul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, conform clauzei naţiunii celei mai favorizate (pentru statele membre UE, clauza naţiunii celei mai favorizate va fi aplicabilă în cazul unui Brexit fără acord).

Adaugati comentariu