Carlos Tavares își va primi pachetul salarial de 36,5 mil. euro pentru 2023

Acţionarii Stellantis au aprobat, cu 70,2% din voturi, compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele din 2023, inclusiv un pachet în valoare de până la 36,5 milioane de euro pentru directorul general Carlos Tavares.
Carlos Tavares

Remuneraţia totală pentru Tavares a crescut cu 56% comparativ cu anul precedent.

Deşi Stellantis este unul dintre cei mai profitabili producători auto, nivelul compensaţiei directorului general a fost criticat, într-un moment în care grupul caută să-şi reducă costurile şi numărul de angajaţi, ca parte a tranziţiei la vehiculele electrice (EV).

În cadrul unui eveniment care a avut loc în Franţa, portughezul Carlos Tavares a apărat nivelul remuneraţiei sale, spunând că este parte a contractului dintre el şi companie, „aşa cum este în cazul jucătorilor de fotbal şi a piloţilor de Formula 1”.

„90% din salariul meu este determinat de rezultatele companiei, ceea ce demonstrează că, aparent, acestea nu sunt prea rele”, a spus acesta.

Pachetul său salarial include şi stimulente pe termen lung de 13 miliarde de euro, legate de obiective specifice de performanţă.

Anul trecut, numărul angajaţilor Stellantis pe plan global a scăzut cu 5,2%, la aproximativ 258.000. Conducerea companiei anunţase că îşi recompensează salariaţii din întreaga lume cu 1,9 miliarde de euro, după ce aceasta a realizat un profit record în 2023, de 18,6 miliarde de euro. Sub formă de prime de participare şi interesare, ar fi vorba de o sumă de cel puţin 4.100 de euro brut pentru fiecare salariat, fiind posibil să se ajungă la o sumă de maximum 6.000 de euro, a precizat directorul de resurse umane al grupului Stellantis, Xavier Chéreau, într-o conferinţă de presă.

Sumele variază în funcţie de acordurile salariale încheiate în fiecare ţară şi la fiecare locaţie unde operează Stellantis, grup care activează în special în Franţa, Italia şi America de Nord.

La rândul lor, acţionarii grupului Stellantis vor fi recompensaţi cu aproximativ 7,7 miliarde de euro pentru exerciţiul 2023, repartizaţi între dividende şi răscumpărări de acţiuni.

Stellantis, al patrulea producător auto mondial, a fost înfiinţat în 2021, în urma fuziunii dintre grupul francez PSA şi cel italiano-american Fiat Chrysler, şi regrupează sub aceeaşi umbrelă mărci precum Fiat, PSA, Chrysler, Jeep, Citroen şi Alfa Romeo.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Grupul Volkswagen investește 2,5 mld. euro în China, inclusiv pentru proiectarea a două modele electrice

Tesla concediază peste 10% din forţa sa de muncă la nivel global

 

 

Adaugati comentariu