CE aprobă ajutorul de 89,6 mil. euro acordat companiei Samsung pentru fabrica de baterii din Ungaria

Comisia Europeană a anunțat că a aprobat ajutorul de stat în valoare de 89,6 milioane euro acordat de Ungaria companiei Samsung SDI pentru construcția fabricii de baterii pentru mașini electrice.
Samsung

”Ajutorul pentru investiții va sprijini extinderea unității de producție de celule de baterie a Samsung SDI pentru vehicule electrice („EV”) din Göd. Ajutorul va contribui la dezvoltarea regiunii și la crearea de locuri de muncă, menținând în același timp concurența”, a arătat Comisia Europeană.

Samsung SDI este unul dintre principalii jucători pe piața în creștere rapidă a bateriilor litiu-ion. În decembrie 2017, compania a decis să investească 1,2 miliarde de euro pentru a extinde capacitatea de producție a unității sale de producție de celule de baterie existente pentru vehicule electrice din regiunea Göd.

Fabrica a atins capacitatea maximă de producție în ianuarie 2022, furnizând mai mult de 6 milioane de celule de baterie pe lună clienților, în principal, din Spațiul Economic European și creând 1.200 de noi locuri de muncă directe.

Uzina este situată în Göd, în regiunea Pest (Ungaria Centrală) – zonă eligibilă pentru ajutor regional.

În 2018, Ungaria a notificat Comisiei planurile sale de a acorda sprijin public în valoare de 108 milioane euro pentru proiect. În octombrie 2019, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsura era compatibilă cu Orientările privind ajutorul de stat regional pentru perioada 2014-2021. În iunie 2021, Comisia și-a extins sfera investigației. În special, Comisia a încercat să clarifice dacă:
– ajutorul are un „efect de stimulare”, adică dacă decizia Samsung SDI de a-și extinde capacitatea de producție a bateriilor în Ungaria a fost declanșată direct de sprijinul public sau dacă ar fi fost efectuată în acea zonă chiar și fără ajutor;
– sprijinul public ar contribui la dezvoltarea regională și dacă este adecvat și proporțional;
– sprijinul public ar putea duce la relocarea locurilor de muncă din alte state membre UE în Ungaria.

Ajutorul a fost acordat în decembrie 2021, sub rezerva aprobării Comisiei.

În cursul investigației sale aprofundate, Comisia a primit și a analizat feedback-ul transmis de Ungaria și de Samsung SDI. Ancheta Comisiei a arătat că:
– fără finanțare publică, proiectul nu s-ar fi derulat în Ungaria sau în orice altă țară din UE, dar s-ar fi desfășurat într-o țară terță deoarece ar fi fost mai profitabil pentru Samsung SDI să producă celule de baterie acolo și să exporte produsul finit către Europa;
– ajutorul este limitat la minimul necesar pentru a stimula Samsung SDI să realizeze investiția în Ungaria dacă aceasta nu depășește 89,6 milioane euro. În urma investigației, Comisia a stabilit că ajutorul de 108 milioane euro notificat inițial a depășit minimul necesar pentru a stimula investițiile;
– ajutorul regional pentru investiții va contribui la crearea de locuri de muncă, precum și la dezvoltarea economică și la competitivitatea unei regiuni defavorizate.

Pe această bază, Comisia a concluzionat că efectele pozitive ale proiectului asupra dezvoltării regionale depășesc în mod clar orice denaturare a concurenței cauzată de ajutorul de stat. Prin urmare, Comisia a aprobat măsura maghiară în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Tesla a atins mai repede decât anticipa producția de 4.000 de maşini pe săptămână în Germania

Continental va fabrica, din anul 2050, numai anvelope din materiale sustenabile

 

 

 

Adaugati comentariu