Franța vrea să ajungă la o producție anuală de 2 milioane de vehicule electrificate în 2030

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat, în cadrul prezentării planului ”France 2030”, lansat marți la Élysée, că industria de profil din Hexagon va ajunge să producă 2 milioane de vehicule electrificate peste 9 ani, de peste șase ori mai multe decât în prezent.
Franța

Obiectivul nu va fi schimbat, „oricare ar fi costul”, a mai spus Emmanuel Macron, care a promis investiții de aproape 30 de miliarde de euro în domeniile industriei ”verzi”, tehnologiei digitale și transporturilor. Noul buget se adaugă planului „France Relance”, de 100 de miliarde de euro, lansat în 2020.

În acest moment, Franța produce anual aproximativ 300.000 de vehicule ”verzi”

Dintre ambițiile președintelui Macron, incluse în planul ”France 2030”, trei se referă direct sau indirect la sectorul auto:

  • Franța va deveni lider în producerea hidrogenului ”verde” (Obiectivul 2),
  • Decarbonizarea industriei (Obiectivul 3),
  • Conducerea vehiculelor electrice (Obiectivul 4).

„Trebuie să ne transformăm flota națională într-una electrică, ceea ce înseamnă înlocuirea celor mai poluante vehicule cu cele mai noi generații de mașini hibride și electrice. Ultimii 30 de ani au fost cumpliți pentru industria auto franceză, rezultatul unor erori de politică și strategii necooperante între jucătorii din industria auto”, a arătat Emmanuel Macron, care a mai anunțat că se va întâlni cu producătorii din domeniu până la sfârșitul lunii octombrie.

„Trebuie să avansăm pe tehnologii inovatoare. Acest lucru va funcționa numai dacă marii producători francezi își produc vehiculele și bateriile în Franța. Trei gigafabrici sunt în prezent în curs de dezvoltare”, a adăugat șeful statului.

Potrivit statisticilor Avere-France, în primele 9 luni ale acestui an, au fost înmatriculate în Franța 217.580 de vehicule ”verzi”, în creștere cu 87% față de 2020. Pe șoselele franceze circulau, la finalul lunii septembrie 2021, 687.876 vehicule electrificate, dintre care 453.143 mașini 100% electrice și 234.733 vehicule hibride plug-in.

Pe de altă parte, Guvernul de la Paris s-a angajat ca numărul punctelor de încărcare publice să ajungă, până la sfârșitul anului 2021, la 100.000 de unități. Potrivit cifrelor Ministerului Tranziției Ecologice, Franța avea 612.000 de puncte de încărcare electrică la jumătatea lunii iulie 2021, dintre care 43.700 deschise publicului.

 

CITEȘTE ȘI:

Shell CO2 & Energy tracker

Revoluția ”electrică” aduce schimbări majore în lanțurile de aprovizionare a sectorului auto

 

 

Adaugati comentariu