Mărcile Renault şi Dacia au atins, în trim. I, noi recorduri de vânzări

Înmatriculările la nivel mondial (autoturisme + vehicule utilitare) ale Grupului Renault (din 1 ianuarie 2018 inclusiv mărcile Jinbei şi Huasong) au înregistrat o creştere de 4,8% pe primul trimestru, pe o piaţă care a avansat cu 2,7%.
renault

Potrivit datelor publicate vineri, cota de piaţă este de 4% , cu 0,1 puncte faţă de 2017, mărcile Renault şi Dacia
stabilind fiecare un nou record de vânzări pentru primul trimestru.

În Europa, înmatriculările Grupului au crescut cu 2,8%, pe o piaţă care progresează cu 0,6%, datorită succesului noilor modele Duster şi Koleos.

În afara Europei, Renault înregistrează vânzări în creştere cu 22,1% în Eurasia şi 21,3% în America Centrală şi
de Sud şi îşi încetinesc ritmul în regiunile Africa-Orientul Mijlociu-India (-5,3%) şi Asia-Pacific (-18,6%).

Afaceri în creştere

În primul trimestru din 2018, cifra de afaceri a Grupului a urcat la 13.155 milioane de euro (+0,2 %). Pentru curs de schimb şi perimetru constante, cifra de afaceri a Grupului a avansat cu 5,4 %. (Pentru a analiza variaţia cifrei de afaceri consolidate pentru curs de schimb şi perimetru constante, Renault recalculează cifra de afaceri a exerciţiului curent aplicând cursurile de schimb medii anuale ale exerciţiului precedent şi excluzând variaţiile de perimetre semnificative intervenite în timpul exerciţiului. Pentru 2017, cifra de afaceri recalculată a fost ajustată doar în funcţie de cursul de schimb, întrucât nu a intervenit nicio variaţie semnificativă de perimetru în 2017, în afara de integrarea Grupului Avtovaz care este prezentat ca un sector operaţional separat.)

Începând cu 1 ianuarie 2018, Grupul a modificat alocarea de bonificaţii, între diferitele sectoare operaţionale, pentru cursul de schimb, fără însă ca această măsură să aibă vreun impact asupra cifrei de afaceri consolidate. Cu o metodă de prezentare similară, cifra de afaceri a activităţii Auto, excluzând Avtovaz, ar fi fost mai mare cu 136 milioane de euro (1,1 puncte), în contrapondere cu o diminuare echivalentă a cifrei de afaceri a activităţii Finanţarea vânzărilor.

Cifra de afaceri a activităţii Auto, excluzând Avtovaz, a fost de 11.646 milioane de euro, în scădere cu 2,5%. Aceasta este cauzată, mai ales, de impactul negativ al cursului de schimb, de -4,8 puncte: deprecierea principalelor monede ale Grupului (pesoul argentinian, realul brazilian, lira turcească şi dolarul american). Impactul volumelor este pozitiv (+2,3 puncte), la fel şi cel al preţurilor – de 1,2 puncte – mai ales în ţările emergente, compensând deprecierea monedelor.

Activitatea „Finanţarea vânzărilor” (RCI Banque) a realizat o cifră de afaceri de 793 milioane de euro, în creştere cu 27,7 % faţă de 2017. Dacă nu s-ar fi schimbat metoda contabilă – conform explicaţiilor anterioare – creşterea ar fi fost de 5,8 %. Numărul de contracte noi de finanţare a crescut cu 4,7 %. Activul productiv mediu a avansat cu 13,2%, la 42,9 miliarde de euro.

Contribuţia Avtovaz la cifra de afaceri a Grupului a fost de 716 milioane de euro pe primul trimestru, în creştere cu 25,8 %, datorită evoluţiei vânzărilor Lada, în pofida unui efect negativ al cursului de schimb de 85 de milioane de euro.

Perspective pentru 2018

În 2018, reprezentanţii Grupului renault se estimează că piaţa mondială va progresa cu 2,5% faţă de 2017. Pentru piaţa europeană, prognoza de creştere este de 1%, la fel şi pentru cea franceză. Totodată, prognozele Grupului indică abansuri de 10% pe piaţa din Rusia, de 5% în China şi India, pecum şi de 6% în India.

În acest context, Renault îşi confirmă cele trei obiective:

  • creşterea cifrei de afaceri (curs de schimb şi perimetru constante; este exclus impactul IFRS 15),
  • menţinerea marjei operaţionale a Grupului de peste 6,0% (este exclus impactul IFRS 15),
  • generarea unui free cash-flow operaţional pozitiv al activităţii Auto.

Total vânzări/marcă

 

Cele 15 pieţe principale ale Groupe Renault la finalul lunii martie 2018

 

 

Adaugati comentariu