Mazda6 MPS 2.5 Turbo – mit sau realitate?

Mazda Skyactiv 2.5 turbo

Mazda ar putea echipa modelele 3 și 6 cu noul propulsor turbo, de 2,5 litri, de pe CX9. Vom avea parte de versiuni Mazda6 MPS pe a 3-a generație a modelului?

Jurnaliștii australieni au purtat o discuție cu Dave Coleman, inginer în cadrul diviziei de dezvoltare Mazda Nord America, în care acesta le-a spus că motorul lor de top, cel de 2.5 litri turbo, încape fără probleme în compartimentele modelelor 6 și, chiar 3! Propulsorul este extrem de compact, și nu necesită niciun fel de modificări pentru a putea echipa cele două modele.

”[Motorul de 2.5 litri turbo] de potrivește pe o mulțime de mașini pe care le producem, iar pe ce mașini o să-l punem…asta-i o altă întrebare. În esență, spațiul acela mare, plin cu șerpișorii sistemului de evacuare, poate găzdui și turbo-compresorul. Toate sunt ”împachetate” de așa natură, încât să intre în același spațiu. Evacuarea noului motor are exact aceeași configurație și mărime ca și cele ale celorlalte motoare pe care le producem. ”

Ok. Sună bine. Atât de bine, încât nu-mi mai pasă că e luni și inima-mi face zoom-zoom. Îmi imaginez cum s-ar mișca o Mazda6 sau, mai interesant, o Mazda3 cu propulsorul Skyactiv de 253 CP și 420 Nm sub capotă, din moment ce Mazda CX9 are o dinamică de top, subliniată în mai toate testele internaționale. Totuși, Dave Coleman mă trezește repede:

”Se potrivește, da. Doar că nu eu planific produsele viitoare, deci nu este decizia mea dacă va fi montat sau nu. Este strict decizia departamentului de product planning”.

Comparativ AutoExpert - clasa medie - Mazda6 Peugeot 508 VW Passat (039)

Dacă, într-adevăr, Mazda va decide să echipeze modelele 3 și 6 cu motorul în cauză, un lucru este cert: am putea asista la revenirea în producție a sportivelor versiuni MPS! Totul este, însă, la nivel pur teoretic. Iar CEO-ul Mazda America de Nord, Masahiro Moro, a declarat într-un interviu acordat jurnaliștilor americani că nu are în plan versiuni sportive pentru modelele 3 și 6 actuale. Totuși, de îndată ce noua generație Skyactive 2 va apărea, în 2017, inginerii au ”verde” la dezvoltarea viitoarelor MPS!

”Brandul Mazda a devenit mai matur, mai rafinat, mai sofisticat, și suntem într-o perioadă în care ne îndreptăm cu toate resursele spre această direcție. (…) Departamentele noastre de cercetare și dezvoltare sunt 100% concentrate pe familia Skyactive 2. Modelele MPS sau orice altă variantă iconică vor apărea un pic mai târziu”.

Dacă luăm în calcul faptul că actuala linie Mazda3 și Mazda6 a apărut acum doi ani, și cuantificăm și viitoarele facelifturi, ne dăm seama că o viitoare generație va veni în apropierea lui 2020. Iar dezvoltarea unei versiuni sportive a sa va mai dura minim un an. Brusc, zâmbetul mi-a dispărut…

Sursa: CarAdvice, via AutoBlog

Adaugati comentariu