Ministerul Economiei face un pas important pentru industria semiconductorilor

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, și Luc Van den Hove, Președinte și CEO al IMEC, au semnat, la Leuven, Belgia, Scrisoarea de Intenție în vederea stabilirii cooperării privind cercetarea în industria semiconductorilor, în contextul punerii în aplicare a Legii europene privind cipurile (European Chips Act).
industria semiconductorilor

„Evenimentul de la Leuven demonstrează încă o dată dorința mea, în calitate de ministru al Economiei, dar și interesul Guvernului României, pentru dezvoltarea pas cu pas, în țara noastră, a unei capacități de producție de semiconductori. Scrisoarea de intenție pe care am semnat-o cu IMEC este primul pas pe care îl facem pentru o colaborare durabilă, pe termen lung, în sectorul tehnologiilor avansate cu semiconductori, cu unul dintre cele mai mari centre de cercetare din domeniu. Parteneriatul nostru este o dovadă a oficializării unui demers discutat încă de la începutul anului, când am vizitat pentru prima dată unitățile IMEC din Leuven și am văzut ce înseamnă o activitate integrată în industria de nanotehnologie și sisteme de semiconductori. România nu trebuie să rateze începutul unuia dintre cele mai ambițioase exerciții europene de adaptare la industria viitorului. Trebuie să dezvoltăm acest segment industrial strategic la nivel european, în viitorul apropiat”, a arătat Florin Spătaru, Ministrul Economiei.

Parteneriatul dintre Ministerul Economiei și IMEC vine în contextul în care România are expertiză în domenii precum semiconductori și senzori auto, precum și o tradiție universitară solidă în domeniul ingineriei și științei.

„Criza europeană a materialelor critice sau a semiconductorilor, poate deveni o oportunitate de investiție în România. Avem o forță de muncă tânără, entuziastă și conectată la noile tehnologii, dar trebuie să îi motivăm să rămână în țară prin crearea unei infrastructuri solide pentru acest sector industrial”, a spus Ministrul Economiei.

Cercetarea IMEC acoperă diverse aspecte ale nanoelectronicii și aplicațiilor sale, cum ar fi scalarea avansată a semiconductorilor și a sistemelor, tehnologia radar și radio, dar și tehnologiile digitale, inclusiv expertiza în date și securitate. Prin stabilirea ecosistemelor locale și globale de parteneriate într-o multitudine de industrii, IMEC creează tehnologii care permit inovarea în diferite domenii, cum ar fi computerele de înaltă performanță și distribuție, domeniul medical, orașele inteligente și mobilitatea, logistica și producția, energia durabilă și educația inteligentă.

Cu ocazia semnării scrisorii de intenție, Luc Van den Hove, Președinte și CEO IMEC a declarat: „Dacă Europa dorește să reușească în atingerea obiectivelor sale, așa cum sunt ele prevăzute în European Act Chips, construirea pe puncte forte europene ar trebui să fie vitală, așa cum ar trebui să fie și contruirea unei initiative pan-europene. Crede că semarea aceastei Scrisoari de intenție cu Guvernul României este o mărturie a acestui demers. Aștept cu nerăbdare să explorăm această cooperare prin devoltarea unui viitor centru de competențe din România”.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Sfaturi pentru analiza de la distanță a timpului de lucru folosind un tahograf digital

4 motive pentru care ar trebui să cumperi o poliță de asigurare auto online

 

 

Adaugati comentariu