Lipsa cipurilor provoacă pierderi de 100 miliarde euro în 2021 și 2022

Lipsa cipurilor a provocat pierderi de 100 miliarde euro industriei auto în ultimii doi ani. În acest context, piața auto din România pare, la prima vedere, decuplată de tendințele globale, după ce producția a crescut în primele 8 luni cu 15%, iar vânzările s-au majorat cu 5%.
Lipsa cipurilor


Industria automobilelor a fost prima impactată de criza mondială a semiconductorilor. Pentru a face față crizei provocate de pandemie, producătorii și furnizorii au reacționat prin reduceri drastice ale stocurilor și comenzilor de semiconductori. La scurt timp după revenirea cererii de pe piața automobilelor, în a doua jumătate a anului 2020, mult mai rapid decât se preconiza, jucătorii din industrie au descoperit că producătorii de cipuri au realocat capacitățile de producție către piețele finale cu o cerere în plină expansiune, precum computerele și centrele de date, lăsând astfel puține capacități pentru sectorul automobilelor, potrivit Alliaz Trade (fosta Euler Hermes).

Deficit de 18 milioane de vehicule

Deși au trecut aproape doi ani de la primele semne ale scăderii stocului de semiconductori, producția de mașini rămâne de departe sub nivelul din 2019, înregistrând un deficit cumulat de producție de peste 18 milioane de vehicule la nivel mondial. Situația a fost comparativ mai grea în Europa, spre deosebire de China sau America de Nord, producția de vehicule scăzând la un nivel fără precedent de aproximativ 13 milioane de vehicule în 2021. După ce a dat semne de îmbunătățire la finalul anului 2021 și în primul trimestru al anului 2022, recuperarea producției a fost din nou afectată de tensiunile suplimentare cauzate de blocarea lanțurilor de aprovizionare din Shanghai, precum și de invazia Rusiei în Ucraina.

Impactul la nivel mondial provocat de lipsa cipurilor

Pentru a calcula impactul produs de penurie specialiștii Allianz Trade au comparat producția din anii 2021 și 2022 cu nivelurile din 2019. Având în vedere cheltuielile generale de consum pentru bunuri, în această perioadă, se preconiza că cererea va fi similară cu cea din 2019, dacă oferta ar fi permis acest lucru.
Calculele arată că mai mult de 50 de miliarde de euro au fost deja pierduți în 2021, echivalent cu 0,4% din PIB. Presupunând că producția europeană va scădea cu încă -1% în 2022, s-ar putea pierde în total 98 de miliarde euro. Cu toate acestea, Germania a făcut față celei mai mari lovituri – o pierdere de 47,5 miliarde euro în valoare adăugată în 2021 și 2022, deoarece sectorul automobilelor reprezintă o cotă mai mare din valoarea adăugată în ansamblu. Pe de altă parte, istoricul nivelurilor scăzute în cazul retailerilor sugerează că ar putea exista un mare potențial de creștere dacă producția va fi reluată în 2023.

Cum a fost afectată România de lipsa cipurilor

La o primă vedere, situația pieței auto în România pare decuplată de tendințele globale, producția de autoturisme înregistrând o creștere de peste 15%, vânzările de autoturisme noi fiind în creștere cu 5% în primele opt luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă din 2021.

 

 

Citiți articolul integral pe www.floteauto.ro

 

 

TE-AR MAI INTERESA ȘI:

4 motive pentru care ar trebui să cumperi o poliță de asigurare auto online

Continental lansează noi senzori pentru a proteja bateria vehiculelor electrificate

 

Adaugati comentariu