Muncitorii Mercedes au intrat în grevă. Cei de la Audi și BMW nu au reluat munca

Mercedes grevă muncitori

Greva muncitorilor din industria auto din Germania se extinde. 10.000 de angajați Mercedes de la uzina Sindelfingen de lângă Stuttgart s-au alăturat celor de la Audi și BMW, cerând salarii mai mari cu 6% și reducerea orelor de lucru în situații excepționale.

Trei uzine BMW din Germania și uzina Audi de la Ingolstadt lucrează în formulă de avarie de săptămâna trecută. Sindicatul munctorilor IG Metal, care reprezintă interesele a aproximativ 3,9 milioane de salariați germani, cere pentru aceștia o creștere salarială consistentă, având în vedere creșterea economică din Germania din ultimii șase ani, dar și reducerea programului de lucru săptămânal, de la 35 la 28 de ore, pentru angajații care au copii sau rude bolnave sau în vârstă în îngrijire. Angajatorii au acceptat o mărire salarială de numai 2% și oferă un bonus de 200 de euro în primul semestru al fiecărui an. În cazul reducerii timpului de lucru, angajatorii pun însă condiția ca turele reduse să fie compensate de angajații care acoperă turele întregi.

Numărul greviștilor a ajuns – informează Reuters – la aproape jumătate de million și amenință cu greve de 24 de ore, care ar afecta serios producțiile constructorilor auto. O decizie în această privință se va lua vinery, de către reprezentanții muncitorilor. Momentan, grevele acoperă o singură tură pe zi.

Liderul IG Metall, Roman Zitzelberger, îi încurajează pe angajații uzinei Mercedes să rămână pe poziții: “Economia înflorește pentru că angajații ca ei fac treabă bună zi de zi”, spune acesta. “Așa că o mărire de 6% este justificată și nu ne vom lăsa duși de nas.”

Adaugati comentariu