O companie poloneză construiește prima fabrică de reciclare a bateriilor auto din UE

Compania poloneză Elemental Holding va construi prima fabrică din Uniunea Europeană pentru reciclarea atât a bateriilor auto, cât şi a altor deşeuri care conţin metale, primind o finanțare de până la 25 de milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
berd

Construcţia acestei fabrici vine ca răspuns la creşterea rapidă a popularităţii şi a prezenţei pe şosele a vehiculelor electrice, fiind una dintre primele din lume care tratează bateriile litiu-ion uzate pentru vehicule electrice.

Finanţarea BERD pentru Elemental Holding SA face parte dintr-un pachet mai larg destinat finanţării construcţiei acestei facilităţi.

Elemental Holding este specializată în colectarea și reciclarea metalelor din grupul platinei și a deșeurilor electrice. Compania are operațiuni în Polonia, alte țări europene, Orientul Mijlociu și Statele Unite ale Americii.

„Acesta este un exemplu remarcabil al modului în care noile tehnologii și progresul în economia verde funcționează mână în mână. BERD sprijină activ agenda ambițioasă a Poloniei de a deveni o economie cu emisii reduse de carbon și a finanțat deja mai multe proiecte mari de mobilitate electrică”, a arătat Frederic Lucenet, director BERD.

Fabrica va produce metale secundare și alte materiale care pot fi reutilizate ca materii prime pentru baterii noi, oferind un serviciu esențial în lanțul valoric al bateriilor litiu-ion. Aceste baterii sunt o componentă esențială a vehiculelor electrice, ale căror vânzări le vor depăși cele ale autovehiculelor pe benzină și diesel pe măsură ce tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon progresează.

Proiectul va reduce emisiile de gaze cu efect de seră și va sprijini economia circulară în sectorul e-mobilității. Producția și utilizarea bateriilor și metalelor reciclate pot duce la economii de carbon de până la 98% comparativ cu omologii lor primari, precum și la o utilizare mai eficientă a resurselor naturale rare.

Până în prezent, BERD a investit 10,8 miliarde euro în 456 de proiecte în Polonia. Banca este un investitor principal în sectorul surselor regenerabile de energie și a cofinanțat anterior și două investiții în producția bateriilor pentru vehiculele electrice din țară.

Sursa foto: ebrd.com

 

CITEȘTE ȘI:

Industria auto, la un an de la debutul pandemiei de Covid-19

Continental achiziționează o nouă clădire în Timișoara pentru a-și extinde capacitatea de producție

Industria auto din SUA cere ajutorul statului în contextul deficitului global de cipuri

 

Adaugati comentariu