Proprietarul chinez al lui Volvo, Geely, preia Lotus și Proton

Chinezii de la Geely, actualii proprietari ai brandului premium Volvo, au finalizat preluarea pachetului majoritar de acțiuni al mărcilor Proton și Lotus.

Astfel, Geely Holding (Zhejiang Geely Holding Group) își extinde portofoliul cu două branduri care îi garantează monopolul pe piața din Malaezia, respectiv accesul în segmentul mașinilor sport. Geely este, de asemenea, interesat și gama de modele cu volan pe dreapta construite de Proton și comercializate inclusiv în Marea Britanie.

Geely va deține 51% din acțiunile Lotus (Lotus Advance Technologies Sdn Bhd) și 49,9% din cele ale firmei malaeziene Proton. Sumele exacte pe care Geely le va plăti către compania mamă DRB-Hicom nu au fost anunțate. Restul de 49% din acțiunile Lotus vor fi deținute de compania malaeziană Etika Automotive. Consiliul de administrație al firmei Lotus va reuni cinci membri, trei desemnați de Geely și doi de Etika. Jean-Marc Gales rămâne CEO-ul companiei, fotoliu pe care îl ocupă din 2014.

În 2010, Geely a cumpărat producătorul suedez Volvo, pentru 1,5 miliarde de dolari. La șapte ani de la preluare, Volvo are o gamă complet nouă și se laudă cu cifre de vânzări și profituri record.

Proton se afla în căutarea unui nou partener încă din 2016. La începutul acestui an, a fost vehiculată varianta achiziționării Proton de către grupul francez PSA Peugeot-Citroen, sprijinit în acest demers de către un alt constructor chinez, rivalul lui Geely, Dongfeng.

Adaugati comentariu