România domină Topul companiilor auto din Europa de Sud-Est

România domină clasamentul companiilor auto din Europa de Sud-Est, potrivit datelor SeeNews cuprinse în Topul celor mai mari 100 de business-uri. pe primele trei locuri se plasează pe Automobile Dacia, Ford România și Star Assembly.
clasamentul companiilor auto

În fiecare an, SeeNews publică „TOP 100 SEE – cele mai mari companii din Europa de Sud-Est”, sub forma unui ghid aprofundat al economiilor din regiune. Clasamentul oferă o prezentare detaliată a celor mai performante companii din fiecare țară, departajându-le în funcțiede veniturile totale obținute la finalul lui decembrie 2021. Topul cuprinde companiilenefinanciare înregistrate în Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România,
Serbia și Slovenia.

Performanța afectată de criză

Criza semiconductorilor și disfuncționalitățile din lanțurile de aprovizionare, care au creat întreruperi ale producției, au afectat semnificativ constructorii auto și producătorii de componente. Drept urmare, profitul net total înregistrat anul trecut de companiile din domeniu prezente în Top a fost de numai 220 milioane de euro, de 8,5 ori mai mic decât al producătorilor de petrol și gaze, cele mai performate afaceri din Europa de Sud-Est (ESE). Totodată, veniturile totale cumulate de companiile auto prezente în Top au fost de 14 miliarde de euro, de trei ori mai mici decât ale business-urilor din petrol și gaze.

Cu toate acestea, Automobile Dacia, plasată pe prima poziție între producătorii din industria auto, a înregistrat o creștere a veniturilor de 16,5%, de la 3,8 mld. euro în 2020 la 4,4 mld. euro în 2021. În plus, a raportat și o majorare a profitului net, de la 61,2 mil. euro în 2020 la 101,3 mil. euro în 2021, ceea a plasat-o pe locul 23 în topul celor mai profitabile companii din regiune.

Pe locul secund între business-urile din domeniul auto, Ford România s-a plasat pe poziția a 19-a în clasamentul general, ca urmare a rezultatelor obținute anul trecut. Astfel, veniturile au scăzut cu 6,75%, la 2,4 mld. euro în 2021 de la 2,6 mld. euro în 2020, iar profitul s-a diminuat la 12,5 mil. euro de la 15,9 mil euro. În aceste condiții, constructorul auto de la Craiova s-a plasat pe locul 69 în rândul celor mai profitale companii din ESE.

Pe locul trei în Clasamentul companiilor auto se află Star Assembly, filiala concernului german Daimler în România specializată în asamblarea cutiilor de viteze, care s-a plasat pe locul 37 în clasamentul general. Comparativ cu 2020, veniturile i-au scăzut anul trecut cu 4,37%, la 1,45 mld. euro de la 1,53 mld. euro, în schimb profitul net a urcat la 66,3 mil. euro de la 49,8 mil. euro, plasând-o pe locul 33 între cele mai profitabile companii din SEE.

Seria companiilor românești din topul producătorilor auto și de componente este întreruptă (doar o singură dată, de altfel) de Revoz Slovenia, subsidiara Renault care produce Clio 5, Twingo și Twingo Electric. Potrivit datelor din Top 100 SEE, Revoz s-a plasat pe locul 50 în clasamentul general, cu venituri, în 2021, de 1,2 mld. euro, în scădere cu 12,9% comparativ cu 2020 și cu un profit net de 5,8 mil. euro, un rezultat semnificativ îmbunătățit după pierderea din 2020, de 1,6 mil. euro. În clasamentul celor mai profitabile companii din ESE, Revoz Slovenia s-a plasat abia pe locul 78.

 

 

Citiți articolul integral pe www.floteauto.ro

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

Bosch Tech Compass 2023. Tehnologia este extrem de importantă în lupta împotriva schimbărilor climatice

CES 2023: Senzorii Bosch fac viețile oamenilor mai sigure și mai confortabile

 

 

 

Adaugati comentariu