”Winter is Coming”: Criza energetică și riscurile care afectează producția de automobile

Într-un raport intitulat ”Winter is Coming”, parafrazând sintagma din seria Games of Thrones și sugerând iminența unor vremuri grele, analiştii de la S&P Global Mobility susţin că lanţurile de aprovizionare din industria auto, care sunt afectate deja de pandemie şi de războiul din Ucraina, ar putea să se confrunte cu presiuni extinse de pe urma exploziei costurilor la energie şi chiar a întreruperilor în aprovizionarea cu electricitate.
Cum au explodat costurile
„În condiţiile în care preţurile la energie în Europa au explodat, o iarnă dură ar putea pune anumite sectoare auto în pericol de a nu putea să îşi menţină în funcţiune liniile de producţie”, susţin analiştii.
Potrivit calculelor S&P Global Mobility, costurile cu gazele și energia electrică pentru producţia de autoturisme au crescut deja până la 687 – 773 de euro per vehicul, de la un nivel de 50 de euro per vehicul înaintea crizei energetice, ceea ce pune presiuni în special asupra micilor furnizori.
Până la finele lui 2023, S&P Global Mobility estimează că producţia trimestrială a uzinelor de asamblare de automobile din Europa se va situa undeva între 4 şi 4,5 milioane de unităţi. Însă, în cazul unor „potenţiale restricţii ale furnizorilor de utilităţi”, această producţie ar putea să se reducă până la 2,75 milioane până la trei milioane de unităţi pe trimestru.
Consecințe globale
Similar cu evenimentele regionale anterioare – penuria de neon din Ucraina care împiedică livrările de semiconductori, cutremurul și tsunami-ul din Japonia din 2011 care a paralizat furnizarea de materiale pentru microcontrolere, senzori de flux de aer și pigmenți de vopsea Xirallic – lipsa unor componente esențiale din lanțul global de aprovizionare poate opri brusc industria prelucrătoare de automobile.
Prognozele privind o iarnă europeană rece și umedă, aflată sub efectul fenomenului La Niña, combinate cu penuria de energie, ar putea avea un efect similar. În plus, scurgerile recente din gazoductele submarine rusești sporesc riscul și probabilitatea ca scenariul S&P să fie corect prognozat.
Totodată, compania de cercetare estimează și o întrerupere semnificativă atât a lanțului de aprovizionare
din noiembrie până în primăvară, cât și a modelului tradițional de aprovizionare just-in-time din cauza unor furnizori care implementează un program de lucru lunar fracționat, într-o configurație 24/7, ce poate fi mai eficient din punct de vedere energetic decât turele săptămânale tradiționale.
Citiți articolul integral pe www.floteauto.ro
TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:
Ce să faci în caz de pană dacă ai luat un cui în cauciuc
Sfaturi pentru analiza de la distanță a timpului de lucru folosind un tahograf digital