Securitatea cibernetică, tema celei de-a doua ediţii a Techthon Iaşi

Compania de tehnologie Continental a provocat experţi din industria automotive să obţină accesul la un server utilizând resursele limitate ale unui sistem încorporat, în cadrul Techthon, eveniment organizat la Iaşi.

A doua ediţie a Techthon a fost structurată în două părţi: o conferinţă automotive, urmată de un hackathon. Astfel, organizatorii au unit lumea automotive cu cea IT, adunând în total aproximativ 100 de experţi tehnici interesaţi de subiectul zilei – Cybersecurity.

Conferinţa din prima parte a zilei a oferit participanţilor o imagine asupra peisajului ameninţărilor cibernetice actuale. În prezent, aproape toate informaţiile sunt procesate în cadrul sistemelor informatice, iar acest lucru le face o ţintă pentru atacatori. Scopul Cybersecurity este de a stabili obstacole suficient de mari pentru a face acest tip de atacuri irelevante. Invitatul special al conferinţei a fost Mario Hoffmann, Director Securitate & Consultanţă privind securitatea, în cadrul concernului Continental.

Cei mai curajoşi dintre participanţi au ales să facă faţă provocării propuse în cadrul hackathon-ului. Concurenţii au avut la dispoziţie 9 ore pentru a îndeplini misiunea: să obţină accesul la un server utilizând resursele limitate ale unui sistem încorporat. „Capturează Regele” a fost misiunea, iar pentru a o duce la bun sfârşit fiecare concurent a venit cu laptop-ul şi software-ul necesare pentru dezvoltarea aplicaţiilor care să îi ajute să depăşească provocările. Organizatorii au pus la dispoziţia participanţilor un Raspberry Pi şi toate componentele hardware necesare.

Pentru a finaliza misiunea de spargere a server-ului (construirea unei imagini şi aflarea user-ului şi parolei aferente acesteia) participanţii au creat aplicaţii server-client, s-au conectat la server pentru a copia conţinutul partajat, au dezvoltat protocoale de control a transmisiei şi au spart parolele de pe plăcuţele puse la dispoziţie pentru a accesa fişierele .jpg, fiecare o parte din puzzle.

„Ne bucurăm că şi anul acesta evenimentul nostru a avut succes în rândul pasionaţilor de tehnologie. Securitatea este un factor cheie, mai ales că digitalizarea se dezvoltă în toate domeniile. Maşinile moderne se conectează la reţelele externe, oferind experienţe de conducere mai sigure, mai convenabile şi mai plăcute. Cybersecurity are o importanţă foarte mare pentru noi, în special în contextul dezvoltării tehnologiei pentru conducerea autonomă, megatrend al industriei automotive la care lucrăm în prezent în Iaşi”, a declarat Marian Petrescu, directorul centrului de cercetare şi dezvoltare al Continental din Iaşi.

De-a lungul concursului au existat şi misiuni bonus, valoarea totală a premiilor ajungând la 3.000 de euro. La prima vedere, provocarea tehnică părea uşor de depăşit, însă anumite obstacole s-au dovedit destul de greu de trecut.

În final, după aproape 9 ore de muncă, Cristian Falcaş a câştigat această ediţie şi a plecat acasă cu premii în valoare totală de 1.100 de euro.

 

 

Adaugati comentariu