Statul francez cumpără acţiuni Renault de dragul dreptului de veto

Statul francez a decis să îşi mărească portofoliul de acţiuni Renault, în încercarea de a-şi menţine nealterat dreptul de veto asupra strategiilor trasate de producătorul auto.

Guvernul din Hexagon a alocat un buget estimat la 1,23 miliarde de euro exclusiv pentru acest deziderat. Autorităţile speră să blocheze, astfel, o rezoluţie a consiliului de administraţie Renault ce prevede reducerea numărului de voturi aferente pachetului de acţiuni deţinute de stat.

Acţiunea de achiziţionare de acţiuni a demarat deja marţi, 7 aprilie, ţinta fiind atingerea pragului 19.7 procente, respectiv 23,2% din drepturile de veto, în urcare de la cele 15% şi 17,7% din prezent. În total, statul va cumpăra nu mai puţin de 14 milioane de acţiuni, la un cost mediu de 85,26 euro pe bucată.

O lege introdusă în 2014 prevede ca ponderea importanţei acţiunilor în circuitul decizional al unei companii să se dubleze, dacă numărul acestora a rămas neschimbat timp de doi ani. Regula poate fi ocolită doar cu acordul consiliilor de administraţie ale companiilor respective.

Prin cumpărarea de acţiuni suplimentare, statul francez vrea să se asigure că rămâne factorul decizional numărul unu în cadrul Renault, indiferent de rezoluţia adunării acţionarilor programată pentru data de 30 aprilie. De altfel, reprezentanţii ministerelor implicate au recunoscut că nu au nicio intenţie de a păstra pe termen lungi aceste noi pachete de acţiuni. Dimpotrivă, acestea vor fi scoase la vânzare imediat după întâlnirea acţionarilor Renault.

Adaugati comentariu