BMW, între realitatea virtuală şi augmentată

BMW Group face apel la realitatea virtuală (VR) şi cea augmentată (AR) în procesul de producţie şi control al calităţii.

Datorită evoluţiei tehnologice, astăzi, realitatea virtuală (imagini create artificial) este din ce în ce mai greu de distins de cea reală. In realitatea augmentată, ilustraţiile complementează imaginile reale. Cele două realităţi – AR şi VR – pot fi urmărite cu ajutorul unor ochelari speciali sau pe display-ul computerului.

In procesul de producţie dar şi în cel de calificare aceste realităţi pot reprezenta unelte puternice. Cu atât mai mult, cu cât nu necesită o pregătire specială de exploatare.

Planificarea locului de muncă

Graţie VR, proiectanţii pot să realizeze zone de producţie complet virtuale şi au ocazia să le testeze tridimensional. In ultimii ani, BMW Group a scanat digital cu aparate speciale şi camere de mare rezoluţie toate colţurile fabricilor. Acum, proiectanţii pot să asambleze şi să combine virtual diverse zone şi componente ale unei fabrici, de la rafturi la posturi de lucruri şi utilaje, alegând astfel varianta cea mai eficientă a spaţiului de lucru.

Pregătire şi calificare

La Academia de Producţie,  sunt pregătiţi toţi managerii, inginerii, conducătorii de proiecte şi toţi specialiştii care lucrează în fabricile BMW Group. Noutatea o reprezintă utilizarea realităţii augmentate în procesul de pregătire. De exemplu, la asamblarea motoarelor sunt utilizaţi ochelari virtuali speciali prin intermediul cărora participanţii primesc informaţii specifice. Aceştia pot lucra în ritmul lor, putând determina viteza de lucru prin control vocal. Dacă în trecut, era nevoie de un profesor la un ucenic, prin intermediul AR, acesta poate supraveghea trei persoane.

Supervizarea operaţiilor

Recepţionarea unei componente de dimensiuni mari necesită mult timp. Spre exemplu, o presă de 25 de tone este transportată greu, apoi urmează verificarea şi amplasarea ei în locul de producţie. Insă, dacă această presă nu este conformă cu cerinţele din caietul de sarcini sau are o componentă greşit proiectată, trebuie trimisă înapoi.

Pentru a evita eventualele incidente, BMW apelează din nou la realitatea augmentată. Un utilizator merge la producătorul presei şi montează o tabletă pe un trepied. Camera acesteia produce o imagine virtuală a presei. Softul AR compară această imagine cu construcţia CAD aflată în memoria tabletei. Bazându-se în medie pe 50 de criterii de comparaţie, personalul BMW poate verifica astfel dacă presa este conformă cerinţelor. Dacă există erori, acestea se vor remedia direct la producător.

Adaugati comentariu