Carlos Ghosn, preferatul acţionarilor la conducerea Renault
Carlos Ghosn va continua să coordoneze planul strategic Drive the Future până în 2022, în condiţiile în care producătorii auto trebuie să respecte standarde mai stricte referitoare la poluare, să facă tranziţia spre vehiculele electrice şi vehiculele autonome. Acesta mai trebuie să aprofundeze alianţa pe care o conduce, să consolideze planificarea succesiunii sale la conducerea Renault, priorităţi semnalate şi de guvernul francez.
El rămâne preşedinte al celor trei producători auto, după ce a devenit CEO al Renault în 2005 şi preşedinte al companiei franceze în 2009.
La începutul acestei săptămâni, guvernul francez, care deţine o participaţie de 15% la Renault, a semnalat că board-ul grupului va sprijini acordarea unui nou mandat lui Ghosn şi numirea unui al doilea om ca influenţă în companie.
Guvernul a susţinut nominalizarea directorului pentru concurenţă, Thierry Bollore, în funcţia de director operaţional. Acesta, în vârstă de 54 de ani, şi-a început cariera la producătorul de anvelope Cie Generale des Etablissement Michelin.
Constructorul auto francez Renault, proprietarul Dacia, a anunţat vânzări şi profituri record pentru 2017
Marja operaţională a grupului Renault a crescut cu 17,4%, până la un nivel record de 3,854 miliarde euro, reprezentând 6,6% din cifra de afaceri, în timp ce veniturile au crescut cu 14,7% până la 58,77 miliarde euro pe fondul unei cereri puternice pe piaţa din Europa.
Profitul net a crescut cu 49,6% până la 5,114 miliarde euro, ca urnare a unei contribuţii de 2,791 miliarde euro din partea Nissan.
Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit, în 2017, cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi. Alianţa regrupează zece mărci de automobile, 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.