Protestul spontan, din această dimineață, al salariaților Dacia de la uzina din Mioveni față de condițiile de transport, a fost catalogat drept incorect de conducerea companiei. Situația mijloacelor de transport s-a aflat în atenția conducerii Automobile Dacia, problemele fiind discutate inclusiv cu sindicatele.
„Astăzi, 2 decembrie, în ciuda acțiunilor clarificate, comunicate și stabilite în ședința respectivă, acțiuni care țin de responsabilitatea Automobile Dacia, un protest incorect, la care au participat câteva sute de angajați, a fost organizat în afara uzinelor. Protestul a generat pierderi de producție. Președintele — director general reafirmă faptul că prioritatea numărul 1 a companiei este securitatea și sănătatea angajaților atât la locul de muncă, cât și în timpul deplasării la și de la locul de muncă. Planul de acțiuni pentru transport va fi coordonat cu rigurozitate, iar monitorizarea acestuia va avea loc în cadrul CSSM”, se arată în comunicatul transmis de Direcția Comunicare Dacia.
Peste o mie de salariați Dacia au protestat astăzi pe platoul din fața uzinei de la Mioveni, angajații care au ieșit din schimbul de noapte refuzând să urce în autobuzele care îi așteptau, în semn de nemulțumire față de accidentele în care mai multe autobuze cu care fac naveta au fost implicate în ultimele luni. Producția a fost întreruptă timp de o oră, la protest luând parte și angajații care urmau să intre în următorul schimb.
Conducerea Automobile Dacia promite că va evalua situația. În prezent compania colaborează cu trei operatori independenți pentru transportul salariaților săi, cele trei societăți și mijloacele lor de transport fiind autorizate și certificate de autoritățile competente.
„Marți, 29 noiembrie, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă (CCSM), în cadrul căreia președintele — director general al Automobile Dacia și reprezentanții Sindicatului Automobile Dacia au stabilit împreună acțiuni care au fost apoi comunicate angajaților. Printre acțiunile deja întreprinse se numără și solicitarea ca Autoritatea Rutieră Română (ARR) și Registrul Auto Român (RAR) să verifice din nou, cât mai curând posibil, dacă societățile care asigură transportul salariaților respectă toate prevederile legale. Președintele — director general a fost pe teren pentru a vedea starea autobuzelor”, se mai menționează în comunicatul Dacia.