Drumul către traficul complet conectat. Proiectul 5G NetMobil

Un număr de 16 instituții de cercetare, întreprinderi mijlocii și jucători importanți au lucrat în ultimii trei ani în cadrul proiectului de cercetare 5G NetMobil. Acum își prezintă rezultatele care vor permite pași majori pentru o nouă eră a mobilității.
5G NetMobil

Vehicule conectate mai sigure, mai convenabile, mai ecologice, care pot comunica cu infrastructura rutieră în timp real și reduc emisiile și riscul de accidente. Această comunicare necesită o legătură de date stabilă și fiabilă, furnizată de standardul 5G de înaltă performanță, noua tehnologie wireless de-a cincea generație pentru rețelele mobile sau o legătură asigurată de alternativele Wi-Fi (ITS-G5). Șaisprezece instituții de cercetare, întreprinderi mijlocii și jucători importanți au lucrat în ultimii trei ani în cadrul proiectului de cercetare 5G NetMobil. Acum își prezintă rezultatele care vor permite pași majori pentru o nouă eră a mobilității.

„Cu proiectul 5G NetMobil, am atins obiective esențiale pe drumul către o conducere complet conectată și demonstrează modul în care tehnologiile moderne de comunicare pot face ca traficul nostru rutier să fie mai sigur, mai eficient și mai economic, totul în același timp”, spune Thomas Rachel MdB, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării din Germania.

Ministerul său a finanțat acest proiect de cercetare cu 9,5 milioane de euro. Lucrările de bază realizate pentru acest proiect în domeniile rețelelor, securității și protocoalelor de comunicare susțin acum eforturile de standardizare a specificațiilor, de dezvoltare de noi modele de afaceri și de impulsionare a primelor etape de producție ale partenerilor.

O rampă de lansare pentru ingineria inovatoare în materie de trafic

În multe situații de trafic este practic imposibil ca șoferii să vadă tot ceea ce au nevoie, cum ar fi pietonii care traversează intersecții complicate sau vehicule care ies brusc de pe alei fără vizibilitate. Senzorii radar cu ultrasunete și video sunt ochii vehiculelor moderne. Aceștia monitorizează situația traficului din jurul vehiculului, dar nu pot vedea după colțuri sau în spatele obstacolelor.

5G NetMobil

Comunicarea directă vehicul-vehicul (V2V), vehicul-infrastructură (V2I) și vehicul–rețea (V2N) permit vehiculelor să partajeze date în timp real cu alte vehicule, dar și cu împrejurimile lor – chiar și date despre lucruri care nu pot fi vizibile. Partenerii din cadrul proiectului 5G NetMobil utilizează această capacitate de comunicare pentru a dezvolta instrumente, precum un sistem de asistență la traversarea străzii, pentru a proteja pietonii și bicicliștii în intersecțiile fără vizibilitate.

O cameră instalată în infrastructura rutieră detectează pietonii și avertizează vehiculele în doar câteva milisecunde, pentru a preveni situațiile critice. De exemplu, atunci când un vehicul virează pentru a pătrunde pe o stradă laterală.

 

Citiți articolul integral pe www.floteauto.ro

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

Coronavirus: Bosch pune în funcțiune o linie de producție pentru măști, complet automatizată

Uniţi împotriva coronavirusului: angajaţii Continental se implică la nivel mondial

 

Adaugati comentariu