Renault începe aplicarea planului dur de restructurare. Ce spun sindicatele
Renault intenţionează să elimine 2.100 de locuri de muncă din fabrici, 1.500 din activităţile de inginerie şi 1.000 din zonele suport, relatează Les Echos, citând un document primit de sindicate.
În Franţa, la Renault sunt angajate 17.300 de persoane în fabrici, 8.900 în activităţi de inginerie şi 6.600 în departamentele suport. Restul angajaţilor sunt distribuiţi în cadrul filialelor, în special în reţeaua comercială (Renault Retail Group, RRG) şi activităţile bancare RCI Bank.
Cu două săptămâni în urmă, constructorul auto francez anunţase implementarea unui program de restructurare, prin care intenţionează să obţină economii de 2 miliarde de euro pe parcursul a trei ani. La nivel mondial ar urma să elimine 15.000 de locuri de muncă, aproximativ 8% din forţa sa de muncă.
„Le-am ascultat întrebările şi le-am dat o întâlnire pe 29 iunie pentru o nouă sesiune de consultare”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Reducerile de personal vor avea loc pe parcursul a trei ani, iar pentru a-şi atinge ţinta Renault mizează în primul rând pepensionări anticipate, plecări naturale, precum şi pe planuri de pensionare voluntară.
Conform prognozelor grupului, plecările voluntare vor viza 1.150 de angajaţi: 400 din fabrici şi 750 din activităţile de inginerie şi departamente suport.
Totodată, Renault şi-a prezentat şi intenţiile în ceea ce priveşte activitatea uzinei de la Flins, unde activitatea de asamblare va fi oprită în 2024, când modelul Zoe electric va ieşi din producţie. O parte din activităţile uzinei din Choisy-le-Roi ar urma să fie transferate la Flins, însă grupul nu a specificat şi impactul acestei măsuri asupra forţei de muncă. Conform jurnaliştilor de la Les Echos, numărul salariaţilor de la Flins ar putea scădea de la 2.600 la 1.600 de persoane.
Sindicatele au luat act de intenţiile constructorului auto, exprimându-şi regretul pentru lipsa de detalii. „Ne aşteptăm la mai multe explicaţii pe 29 iunie”, au declarat reprezentanţii angajaţilor, precizând că planul de restructurare al Renault este „pur contabil”, „fără o strategie de produs şi fără o strategie industrială”.
Producător de automobile din anul 1898, Grupul Renault este prezent în 134 de ţări şi a vândut 3,8 milioane de vehicule, în 2019.
CITEȘTE ȘI:
Drumul către traficul complet conectat. Proiectul 5G NetMobil
Coronavirus: Bosch pune în funcțiune o linie de producție pentru măști, complet automatizată
Uniţi împotriva coronavirusului: angajaţii Continental se implică la nivel mondial