Elon Musk, forţat să plece de la conducerea Tesla

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, va demisiona din funcţia de preşedinte al producătorului de automobile electrice şi va plăti o amendă de 20 de milioane de dolari în cadrul unei înţelegeri încheiate cu SEC - Comisia de valori mobiliare şi de schimb valutar din SUA. Musk va rămâne CEO şi va mai păstra un loc în Consiliul de Administraţie, dar nu ca preşedinte.

Acordul pune punct unui episod care s-ar fi putut transforma într-o luptă potenţial dăunătoare atât pentru Musk, cât şi pentru compania Tesla şi acţionarii săi.

Musk va demisiona din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie în 45 de zile de la data încheierii acordului, termenul începând de sâmbătă, 29 septembrie. El a fost de acord să nu solicite realegerea sau să nu accepte o numire în funcţia de preşedinte timp de trei ani. În baza acordului cu SEC, va fi numit un preşedinte independent.

Tesla va plăti şi o penalizare de 20 milioane dolari. Reprezentanţii SEC au declarat că amenda şi taxa împotriva companiei se datorează faptului că Tesla nu a solicitat controale referitoare la tweet-urile lui Musk.

Ca parte a acordului, acesta nu trebuie nici să admită, nici să nege acuzaţiile SEC.

Tesla a fost, de asemenea, de acord să numească doi noi directori independenţi în Consiliul de Administraţie, să înfiinţeze un nou comitet de directori independenţi şi să instituie controale şi proceduri suplimentare pentru a supraveghea comunicaţiile lui Musk, potrivit SEC. Acest lucru înseamnă, probabil, că Musk, care intră frecvent pe Twitter pentru a dezvălui noi produse, caracteristici şi actualizări pentru numeroasele sale companii, va fi mult mai restricţionat de acum înainte. Cel puţin atunci când vine vorba de tweet-urile despre Tesla.

„Rezoluţia este menită să împiedice o întrerupere viitoare a pieţei şi să dăuneze acţionarilor Teslei”, a declarat Steven Peikin, director în cadrul SEC.

Acordul marchează începutul unei noi ere a guvernanţei corporative pentru Tesla, despre care unii acţionari au susţinut că este prea controlată de Musk şi de apropiaţii săi, cum ar fi fratele său Kimbal Musk. Investitorul şi membru fondator al consiliului Steve Jurvetson este încă în concediu.

În 2017, Tesla şi-a diversificat componenţa Consiliului de Administraţie, care i-a primit pe James Rupert Murdoch, directorul executiv al Fox Inc., şi pe Linda Johnson Rice, preşedinte şi CEO al Johnson Publishing Company.

Printre membrii consiliului se numără: Robyn Denholm, care s-a alăturat Consiliului în 2014, Brad W. Buss, venit în 2009, Antonio Gracias şi Ira Ehrenpreis, unul dintre cei mai vechi membrii, care a aderat în 2007.

SEC a depus o plângere joi la Curtea federală districtuală, acuzând faptul că Musk a minţit când a scris pe Twitter în data de 7 august că a avut „finanţare garantată” pentru o preluare privată a companiei la 420 de dolari pe acţiune. Autorităţile federale de reglementare a valorilor mobiliare au trimis companiei Tesla o citaţie la doar o săptămână după publicarea tweet-ului. În general, investigaţiile pot dura ani de zile înainte de a fi adoptată o decizie, însă se poate întâmpla ca aceasta nici s[ nu fie luată. În cazul Tesla, insă, amenzile au fost date doar şase săptămâni mai târziu.

SEC a declarat în plângere că Musk a încălcat dispoziţiile antifraudă ale legilor federale privind titlurile de valoare. Comisia a cerut instanţei să-l amendeze pe Musk şi să-i interzică antreprenorului miliardar să acceas[ într-o funcţie executivă sau de director a unei societăţi publice.

Musk descrie acuzaţia de fraudă drept o „acţiune nejustificată” care l-a lăsat „profund întristat şi dezamăgit”.

Compania Tesla şi Consiliul de Administraţie au emis ulterior o declaraţie comună în favoarea lui Musk.

Plîngerea conţine o serie de detalii, inclusiv faptul ca Musk a discutat cu Consiliul de Administratie despre oferta de preluare privată a Tesla încă din 2 august, cand a trimis board-ului, directorului financiar si consilierului general un e-mail cu subiectul „Oferta preluare privată aTesla la 420 de dolari”.

Adaugati comentariu