Exporturile industriei auto au însumat 29 mld. euro în 2017

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, aproape jumătate din exporturile României au fost realizate anul trecut de grupa de produse "maşini şi echipamente de transport".

Astfel, în condiţiile în care exporturile FOB au însumat 62,64 miliarde de euro, cu o pondere de 46,4%, cele realizate de maşinile şi mijloacele de transport au reprezentat 29 de miliarde de euro.

În acelaşi timp, importurile (la preţuri CIF) realizate de companiile din industria auto au avut o pondere de 37,3%, ceea ce raportat la totalul de 75,6 miliarde de euro, reprezintă 28 miliarde de euro.

Datele INS arată că, la nivelul economiei, exporturile şi importurile au crescut cu 9,1%, respectiv cu 12,2%, comparativ cu anul 2016.

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în anul 2017 a fost de 47,48 miliarde de euro la expedieri şi de 57,27 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 75,8% atât din total exporturi, cât şi din total importuri.

În 2017, deficitul balanţei comerciale a însumat 9,97 miliarde de euro. Strict la nivelul industriei auto, a fost înregistrat un excedent de 1 mld. de euro.

Reprezentanţii INS au anunţat că mai multe detalii privind comerţul exterior pentru 2017 vor fi disponibile începând cu data de 21 martie 2018.

Preţul FOB  (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea  bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele  e care bunul trebuie  să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

 

Adaugati comentariu