Grupul Bosch îşi măreşte investiţia în startup-uri

Grupul Bosch îşi creşte investiţia în startup-uri externe, furnizând către Robert Bosch Venture Capital GmbH (RBVC) suma de 200 de milioane de euro pentru constituirea unui al patrulea fond.

Investiţiile în startup-uri sunt în creştere. În 2017, investitori instituţionali şi companii au investit 147 de miliarde de euro în aceste întreprinderi – de aproape trei ori mai mult faţă de 2012. Şi Bosch îşi creşte investiţia în startup-uri externe, furnizând Robert Bosch Venture Capital GmbH (RBVC) 200 de milioane de euro pentru constituirea unui al patrulea fond.

„Modelarea viitorului înseamnă şi recunoaşterea din timp a ideilor bune şi transformarea lor în realitate. În calitate de companie de top în domeniul IoT, dorim să stimulăm tehnologii în domenii relevante pentru viitor, cum ar fi inteligenţa artificială. Nu doar investim în startup-uri, ci şi colaborăm cu acestea în cadrul unor proiecte de inovaţie deschisă. Este o modalitate de a spori forţa noastră de inovaţie”, a explicat Dr. Volkmar Denner, CEO al Robert Bosch.

GmbH. RBVC deţine în prezent o participaţie la trei dintre cele mai promiţătoare startup-uri din domeniul inteligenţei artificiale (IA) din lume: DeepMap, Graphcore şi Syntiant.

Inovaţia deschisă este un concept care reuneşte clienţi, cercetători, furnizori şi parteneri şi îi integrează în activităţile inovatoare ale unei companii. RBVC, unul dintre cei mai mari investitori corporativi din Europa, este specializat în startup-uri care dezvoltă tehnologii inovatoare.

Portofoliul său include peste 35 de companii care activează în domeniul conducerii autonome, IA, Internetului lucrurilor (IoT) şi chiar al tehnologiilor registrelor distribuite, cum ar fi tehnologia blockchain.

Inovaţie deschisă: exploatarea din timp a tendinţelor tehnologice

În fiecare an, experţii RBVC examinează peste 2.000 de startup-uri, însă doar aproximativ o sută dintre acestea ajung pe lista scurtă.

„Investim anual în şase până la zece companii atent selectate. Pe lângă capital, oferim şi cunoştinţe tehnice şi sprijin operaţional. De asemenea, acţionăm ca punct de legătură între startup-uri şi unităţile operaţionale Bosch”, declară directorul general al RBVC, Philipp Rose.

De aceste parteneriate profită atât tinerele companii, cât şi Bosch. Startup-urile au posibilitatea de a deveni furnizor, partener tehnologic sau chiar client Bosch. La rândul său, Bosch primeşte din timp acces la cele mai noi tehnologii, pe care le poate încorpora în propriile inovaţii. „Inovaţia deschisă este avantajoasă atât pentru startup-uri, cât şi pentru Bosch. Ne permite, de asemenea, să ne asigurăm că expertiza startup-urilor rămâne în interiorul acestora”, a spus Rose.

În prezent, Bosch colaborează cu peste o sută de companii în cadrul unor proiecte de inovaţie deschisă.

Portofoliu: unicorni şi retrageri reuşite

Sunnyvale (S.U.A.), Frankfurt şi Stuttgart (Germania), Tel Aviv (Israel) şi Shanghai (China): RBVC îşi menţine prezenţa în cele mai dezvoltate centre din lume din punct de vedere tehnologic prin locaţiile şi persoanele sale de contact.

„Suntem un investitor global, activ la nivel local. Suntem implicaţi în mod direct, la faţa locului şi cunoaştem bine pieţele. În acelaşi timp, oferim startup-urilor o reţea globală, din moment ce investim doar în companiile care prezintă interes din punct de vedere al afacerilor derulate de Bosch”, arată Dr. Ingo Ramesohl, director general şi vicepreşedintele executiv al diviziei de tehnologie din cadrul RBVC.

Portofoliul RBVC include companii prospere care activează în domenii precum învăţarea automatizată, dezvoltarea de semiconductoare şi IoT. Un exemplu este compania dezvoltatoare de procesoare Graphcore din Marea Britanie, care produce componente IA, concepute pentru a accelera învăţarea automatizată.

În 2018, compania a încheiat cea mai mare rundă de finanţare cu capital de risc din Europa, fiind cotată, în prezent, la 1,7 miliarde de dolari.

„Am susţinut compania Graphcore încă din runda iniţială de finanţare, nu doar financiar, ci şi prin reţeaua şi expertiza noastră”, a afirmat Ramesohl.

O altă companie care a beneficiat de investiţii din partea RBVC a fost Sensoro, în prezent cel mai mare furnizor de soluţii IoT la nivel urban din China.

Un al treilea exemplu este compania americană DeepMap, care produce hărţi cu un nivel înalt de precizie pentru autovehiculele autonome.

La fel ca orice alt investitor instituţional capitalist, RBVC urmăreşte, în cele din urmă să obţină profit din vânzarea participaţiei pe care o deţine într-un startup.

De exemplu, Intel a achiziţionat Movidius, un producător de cipuri pentru viziune artificială, iar specialistul în securitate cibernetică SecurityMatters face acum parte din ForeScout Technologies, un furnizor de servicii de securitate a reţelelor.

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de aproximativ 25 de ani şi numără peste 7.000 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2017, compania a înregistrat un volum de vânzări de 416 milioane de euro pe piaţa din România. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, compania mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara.

În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

 

Adaugati comentariu