Mazda și Toyota au ales Alabama pentru uzina pe care o vor construi împreună

Mazda Toyota Alabama

Alabama va fi casa viitoarei uzine pe care Mazda și Toyota o vor construi împreună. Cei doi constructori niponi vor investi 1,6 milioane de dolari în noul centru de producție.

Mazda și Toyota au semnat un parteneriat la finele verii trecute, plănuind proiecte comune. Aproximativ 4.000 de angajați vor fi înregimentați la fabrica de lângă Huntsville, Alabama. Uzina va avea o capacitate de producție de 300.000 de mașini pe an, iar portofoliul acesteia va cuprinde și vehicule cu propulsie electrică.

Cele două companii au deja un proiect comun care poartă denumirea EV Common Architecture Spirit, cu care intenționează să pătrundă pe piața mobilității eco. Toyota Corolla și Mazda CX-5 cu propulsii convenționale vor ieși și ele de pe liniile de asamblare ale aceluiași centru de producție. Pentru Toyota, este deja a 11-a uzină pe pământ american.

Uzina va începe să opereze în 2021. Mazda și Toyota căutau o locație pentru viitoarea uzină încă din august 2017, atunci când au semnat parteneriatul. O altă variantă luată în calcul de alianța niponă era Carolina de Nord. Este prima investiție din industria auto anunțată în timpul mandatului lui Donald Trump. În noiembrie anul trecut, în timpul unei vizite oficiale la Tokyo, președinte american i-a încurajat pe producătorii japonezi să investească în centre de producție pe teritoriul Statelor Unite și să renunțe treptat la uzinele din Mexic.