Paris – circulația mașinilor vechi este interzisă!

Paris

Asta este o știre despre câțiva aleși care-au dormit aiurea într-o noapte. Din întâmplare, ei sunt echipa Primăriei capitalei Franței. Și sum s-au trezit ei de dimineață, au decis că e benefic să interzică circulația mașinilor mai vechi de 20 de ani, pe teritoriul orașului Paris, în cursul săptămânii.

Da, și în alte zone se urmărește reducerea poluării, dar nu prin măsuri restrictive radicale, ci prin stimularea cumpărării de mașini noi. Doar că Primăria Parisului reia și cosmetizează o practică de-a lui Ceaușescu, care alterna circulația mașinilor în week-end. Mai țineți minte, numerele de înmatriculare pare într-o săptămână, cele impare în următoarea.

Altfel spus: ai mașină înmatriculată înainte de 1997? N-ai ce căuta cu ea în Paris, în zilele lucrătoare. Mai mult, începând cu 2020, regula va afecta mașinile mai vechi de 10 ani! Este și asta o modalitate de a obliga oamenii să-și schimbe mașinile mai repede. Și iată cum ajungem la vorba futurologului de serviciu, care spunea că, în viitorul apropiat, mașina nu va mai fi simbolul unui statut, ci doar un mijloc de deplasare, și că în 2025 motoarele cu combustie vor ajunge rara avis. Mă întreb dacă și impozitele vor scădea proporțional cu restricțiile, dar îmi trece repede și nu mă mai întreb.

Paris

Măsura afectează aproape 10% din totalul mașinilor din Paris, subliniază Le Monde. Sigur că sunt de acord cu reducerea poluării, dar să interzici mașinile vechi și mici (vezi Renault Twingo 1,2i 60 CP, Citroen AX 1,0i sau VW Lupo 1,0i) în detrimentul unora mai noi, dar care consumă dublu, FIX pe temeiul poluării excesive, mi se pare mizerabil.

Iar voi, bravi motocicliști parizieni, nu vă culcați pe lauri: restricțiile includ și motocicletele înmatriculate înainte de iunie 1999. Oare cât va mai dura până când legea se va extinde și în alte orașe?

Sursa: autoevolution

Adaugati comentariu