Planta care poate înlocui cauciucul natural

Nokian Tyres a demarat construcţia unui nou centru tehnologic şi de testare în localitatea spaniolă Santa Cruz de la Zarza. Primele piste de testare vor fi finalizate anul viitor, iar centrul tehnologic se prevede că va deveni pe deplin operaţional în 2020.

Proiectul de cercetare care urmăreşte înlocuirea cauciucului natural

În plus faţă de desfăşurarea activităţilor de testare, centrul tehnologic îşi propune să accelereze inovaţia şi dezvoltarea durabilă a produselor. Încă din anul 2017, Nokian Tyres s-a implicat în demararea unui proiect de cercetare care studiază utilizarea plantei de guayule pentru fabricarea anvelopelor într-o manieră mai ecologică. Planta de guayule poate supravieţui în condiţii de secetă şi ariditate şi este văzută ca un potenţial înlocuitor al cauciucului natural. Pentru agricultorii locali, aceasta ar putea reprezenta o alternativă la culturile mai puţin profitabile de cereale.

Al treilea centru tehnologic

Nokian Tyres operează în prezent două centre de testare în Finlanda – Ivalo şi Nokia. Adăugarea la facilităţile de testare ale producătorului finlandez de anvelope a celui de-al treilea centru tehnologic şi de testare, amplasat în climatul cald al Spaniei, permite testarea anvelopelor de vară, all-season şi de iarnă, pe parcursul întregului an. Obiectivul companiei este acela de a îmbunătăţi dezvoltarea produselor sale, realizând anvelope mai sigure, mai funcţionale şi mai ecologice. Accentul principal se va pune pe anvelopele de vară şi cele all-season cu indice de viteză mare, deoarece există o cerere deosebit de ridicată pentru aceste tipuri de anvelope pe pieţele Nokian Tyres în dezvoltare, din Europa Centrală şi America de Nord.

„Am planificat timp îndelungat noul nostru centru, lucrând în colaborare cu autorităţile locale şi cu toţi ceilalţi parteneri. Acum este momentul să facem pasul următor şi să începem construcţia acestui centru tehnologic al viitorului, care să ofere oportunităţi versatile pentru accelerarea dezvoltării şi extinderea gamei noastre de produse”, afirmă Hille Korhonen, preşedinte & CEO, Nokian Tyres.

Tehnologie de ultimă oră pentru testarea anvelopelor

În vasta zonă de testare care se întinde pe trei sute de hectare, vor fi amplasate peste zece piste de teste, care vor fi utilizate pentru a studia durabilitatea şi performanţa anvelopelor, cu ajutorul tehnologiei de testare moderne. Un circuit oval de şapte kilometri va înconjura întreaga unitate, acesta fiind destinat testării anvelopelor la viteze de până la 300 km/h. În plus, circuitele vor permit efectuarea unei serii de teste necesare pentru omologarea anvelopelor, cum ar fi cele de aderenţă pe carosabil umed şi cele de zgomot la rulare.

„Circuitele de testare moderne şi versatile din noul centru tehnologic vor fi adaptate activităţii exigente de dezvoltare care se desfăşoară pentru realizarea fiecărui produs Nokian Tyres. Condiţiile meteorologice specifice climatului cald din Spania, ne oferă un cadru optim pentru testarea anvelopelor noastre pe tot parcursul anului. Testele complexe şi înţelegerea aprofundată a necesităţilor clienţilor se transpun în faptul că anvelopele noastre premium înglobează tehnologie de ultimă oră şi funcţionează în mod fiabil în orice condiţii”, declară Pontus Stenberg, vicepreşedintele diviziei de produse şi tehnologii, Nokian Tyres.

 

 

Adaugati comentariu