PSA și Total vor produce împreună baterii pentru mașini electrice în două fabrici-gigant

Grupurile PSA și Total au lansat Automotive Cells Compagny (ACC), o societate mixtă pentru gestionarea fabricării de baterii pentru vehicule electrice în Europa.
psa

După ce parteneriatul lor a fost anunțat în ianuarie 2020, PSA Group și compania petrolieră Total, prin filiala sa Saft, au creat Automotive Cells Compagny. Această societate mixtă va gestiona proiectul de fabricare a bateriilor pentru vehicule electrice. Entitatea este susținută de autoritățile franceze și germane cu 1,3 miliarde de euro, precum și de o serie de instituții europene.

Întregul proiect va cumula investiții de peste 5 miliarde de euro.

„Realizarea consorțiului european pentru baterii pe care ni l-am dorit este acum o realitate. Aș dori să aduc un omagiu special angajamentului echipelor Total/Saft și Grup PSA/Opel care au realizat acest proiect. Acest nou pas este în concordanță cu scopul nostru central: „să oferim cetățenilor o mobilitate curată, sigură și accesibilă” și oferă Grupului PSA un avantaj competitiv în contextul vânzărilor în creștere de vehicule electrice. ACC duce Grupul PSA mai departe de-a lungul drumului către neutralitatea carbonului”, a afirmat Carlos Tavares, președintele Grupului PSA.

Un centru de cercetare și dezvoltare în Bordeaux (Franța, Gironde) și o fabrică pilot în Nersac (Franța Charente-Maritime) lucrează deja la dezvoltarea noilor tehnologii cu celule litiu-ion. După testele inițiale, bateriile vor fi produse pe scară largă în două fabrici-gigant situate în Douvrin (Franța) și Kaiserslautern (Germania).

„Piața europeană a vehiculelor electrice va avea nevoie de 400 GWh până în 2030 sau de cincisprezece ori producția actuală”, conform previziunilor celor două grupuri.

Pentru a satisface cererea tot mai mare de vehicule electrice, PSA și Total intenționează să înceapă producția de baterii în 2023, cu o putere inițială de 8 GWh, care va urca până în 2030 la atinge 48 GWh în cele două fabrici, pentru a echipa 1 milion de vehicule pe an sau 10% din piața europeană.

Grupul PSA deține cinci mărci auto, Peugeot, Citroën, DS, Opel și Vauxhall, și oferă o gamă largă de mobilitate și servicii inteligente sub marca Free2Move. Un inovator timpuriu în domeniul mașinilor autonome și conectate, grupul este, totodată, implicat în activități de finanțare prin Banque PSA Finance și în echipamente auto prin Faurecia.

Total este o companie în domeniul energiei care produce și comercializează combustibili, gaze naturale și electricitate cu emisii reduse de carbon. Prezentă în peste 130 de țări, compania are 100.000 de angajați.

Saft este specializată în soluții de producere a bateriilor cu tehnologie avansată pentru industrie, de la proiectare și dezvoltare până la producție, personalizare și furnizare de servicii.

 

CITEȘTE ȘI:

Criza Covid-19 a costat industria auto 11 mld. euro în T2

Producția auto în iulie-august, aproape 60.000 de autoturisme

Producătorii auto mondiali, în competiție pentru alianțe în China

 

 

Adaugati comentariu