Range Rover Evoque luptă împotriva copiei chinezești!

Range Rover Evoque | AutoExpert.ro

Asta-i culmea! Plagiaturile chinezești sunt arhicunoscute la nivel mondial, dar nimeni cu credea că vor ajunge să afecteze în acest mod produsele originale! Victima din această lună: Range Rover Evoque.

Da, chinezii aduc anual pagube de miliarde de euro tuturor industriilor, prin plagierea unor produse de top și vânzarea lor fie ca produse originale, fie ca produse de sine stătătoare. Cele mai celebre cazuri se ”învârt” în jurul industriilor de comunicații, electronice și auto. Nu cred să fie cineva care să nu fi văzut copii ieftine de smartphone-uri iphone sau Samsung și de instalații de sunet produse de japonezi, europeni și americani.

Însă cel mai recent caz este de-a dreptul revoltător! Chinezii de la Jiangling Motors au lansat pe piața locală, acum doi ani, un model numit Landwind X7. Nimic de acuzat aici. Numai că acesta este o copie fidelă a modelului Range Rover Evoque! Bine, o să spuneți, dar sunt atâtea cazuri de copii chinezești…

Range Rover Evoque | AutoExpert.ro

Range Rover Evoque copy

De acord, doar că, la începutul lunii, Land Rover a decis să ia taurul de coarne și să acționeze în judecată compania chinezească Jiangling Motors, pe motiv de încălcare a copyrightului, sau, pe românește, de furtul design-ului. Totodată, britanicii au depus la Oficiul de Patente și Mărci din China o cerere de patent pentru Evoque. La fel și Jiangling Motors.

Totuși, niciuna dintre cele două companii implicate în scandal nu va primi patentul pentru design: britanicii din cauza faptului că au făcut public designul SUV-ului cu o lungă perioadă înainte de a cere patentul, iar chinezii pentru că liniile crossover-ului lor se aseamănă mult prea mult cu cele ale lui Evoque.

Problema se extinde, însă: odată cu anularea ambelor patente de design, britanicii nu mai pot continua procesul de încălcare a copyright-ului, pe motiv că…designul lor nu este patentat în China! Deci nu poți încălca un copyroght, din moment ce el nu există. Înțelegem, iată, faptul că invalidarea unui patent aduce de la sine rezolvarea tuturor problemelor constructorului chinez de autoturisme!

Range Rover Evoque | AutoExpert.ro

Range Rover Evoque copy

Chinezii vor fi totuși atacați în instanță, în continuare, pentru că induc clienții în eroare, comercializând un produs foarte apropiat de altul, lansat anterior. Sunt o mulțime de cazuri în care, proprietarii modelelor Landwind X7 și-au aplicat stickere pe mașini, apropiindu-le și mai mult de Range Rover Evoque! Mai mult, Chen Jihong, o bine cunoscută casă de avocatură chinezească, spune că designul unei mașini nu are nevoie de patent, și că este protejat prin copyright, la fel ca o melodie, sculptură sau pictură.

Implicațiile sunt, însă, mult mai adânci: dacă o companie din afara Chinei ar câștiga un proces de furt de design intentat unei companii chinezești, s-ar crea un precedent periculos și chiar fatal pentru industria celei mai mari țări din lume. Iar chinezii luptă din greu ca să evite asta!

Au făcut-o și anul trecut cu succes, în cazul procesului intentat de Fiat companiei Great Wall Motors, și în care italienii îi acuzau pe chinezi de copierea design-ului lui Panda în cazul modelului Great Wall Peri. La fel, și acum 13 ani, când Honda a intentat proces împotriva companiei Shuanghuan. Rezultatul? Anul trecut, japonezii au trebuit să plătească 16 milioane de yuan (2,1 milioane euro) pentru ”pagube aduse companiei chinezești”. Trist!

Range Rover Evoque | AutoExpert.roRange Rover Evoque copy

Adaugati comentariu