Volvo: rulare autonomă pe străzile Marii Britanii

Volvo XC90

Volvo nu-și acordă nicio clipă de răgaz. După ce au anunțat demararea celui mai mare prioect de conducere automată din China, suedezii își continuă marșul triumfal spre introducerea în legalitate a tehnologiei de rulare autonomă.

De data asta decorul s-a schimbat, dar țelul rămâne la fel de important: organizarea celui mai ambițios test de conducere automată organizat vreodată în Marea Britanie. Este ambițios, pentru că va implica familii, drumuri publice și mașini autonome. Este test pentru că va verifica comportamentul sistemelor de asistență la conducere în trafic real. Datele obținute în urma acestei acțiuni vor fi apoi stocate și prelucrate de Thatcham Research, iar rezultatele vor fi folosite de Volvo pentru a dezvolta în continuare tehnologiile de rulare autonomă destinate condițiilor reale de trafic. Programul, numit Drive Me London, va începe în 2017 cu un număr limitat de mașini dotate cu tehnologie semi-autonomă de rulare, urmând ca la sfârșitul lui 2018 aproape 100 de mașini să intre în horă.

O serie de teste dezvoltate de organizații independente a relevat scăderea cu până la 30% a numărului de accidente, datorată introducerii sistemelor autonome de conducere. Și asta în condițiile în care aproape 90% dintre accidentele produse în zilele noastre sunt cauzate de neatenția sau erorile șoferilor.

”Producătorii prevăd sosirea pe șosele a vehiculelor cu tehnologie autonomă, capabilă să permită relaxarea totală a șoferului pe anumite sectoare de drum, în jurul anului 2021. Fără îndoială, frecvența accidentelor va scădea dramatic. Deja asistăm la echiparea multor mașini cu sisteme de frânare automată. Cercetările efectuate de NHTSA în Statele Unite arată că, până în 2035, numărul accidentelor va scădea cu 80%, grație introducerii sistemelor automate de conducere. Mai mult, restul de 20% se vor întâmpla la viteze mai mici, reducând severitatea impactului”, a declarat Peter Shaw, director al Thatcham Research.

Adaugati comentariu