Răspunsul Ford la scandalul Dieselgate: EcoBlue

Ford 2.0D EcoBlue

Iată noua generație de motoare diesel propuse de Ford: EcoBlue. Deși initial motorul va echipa vehiculele comerciale, în timp va fi introdus și pe autoturisme.

Iată că în vâltoarea scandalurilor legate de emisiile motoarelor diesel, Ford naște un pui pe care-l și trimite la muncă. La propriu chiar, din moment ce în primă instanță va echipa vanurile Transit, înlocuind Duratorq-ul de 2.2 litri, lansat în 2005. Inițial, noul motor va dezvolta puteri de 105, 130 și 170 CP însă, odată cu montarea sa sub capotele autoturismelor grupului Ford, vor exista și alte variante de putere, printre care 200 și 240 CP. Acestea ar putea echipa modele diverse, de la Ford Mondeo și Jaguar X-Type, la Land Rover Discovery Sport și noul Defender. Ulterior va fi introdus și membrul mai mic al familiei: motorul de 1.5 litri.

Ford 2.0D EcoBlue

Consumul de combustibil al noii versiuni este mai mic cu 13% decât al variantei pe care-o înlocuiește, printre altele grație designului vilbrochenului care reduce forța laterală cu care pistonul apasă pe cilindru. Și fusurile vilbrochenului au diametre scăzute, în timp ce cureaua de distribuție se ”scaldă” în baia de ulei. Toate aceste măsuri sunt menite să scadă frecările interne ale motorului.

Ford 2.0D EcoBlue

Nici turbo-compresorul nu a fost uitat. Acum, el oferă mai mult aer la turații scăzute ale motorului, fiind capabil să suporte până la 340 Nm la 1250 rot/min. Rotorul turbinei este realizat dintr-un material numit Inconel, folosit la motoarele de rachete și are un diametru redus cu 10%. Rotorul compresorului este realizat din aluminiu și este mai compact cu 15% decît cel pe care-l înlocuiește. Rezultatul este o inerție mai mică, deci un răspuns mult mai prompt la accelerare.

Ford 2.0D EcoBlue

Astfel, nu numai consumul de combustibil are de câștigat de pe urma acestor ameliorări, ci și performanțele dinamice: cuplul motor crește cu 20% la 1250 rot/min., în timp ce zgomotul la relanti este redus cu 4 decibeli. Motorul funcționează mai curat și respectă normele de poluare ce vor intra în vigoare în septembrie. Acestea stipulează printre altele scăderea emisiilor de NOx cu 55% față de actualele cerințe.

”Ford EcoBoost a creat noi standarde pentru motoarele pe benzină – mai mic, mai eficient, cu performanțe surprinzătoare. Aceeași obsesie de a oferi clienților produse inovatoare stă și în spatele gamei de motoare diesel Ford EcoBlue” a declarat Jim Farley, CEO Ford Europa.

Adaugati comentariu