Bosch semnează un nou parteneriat strategic cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj

bosch

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, semnează un nou acord de parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj – Napoca (UBB). Acordul vizează susţinerea programului de masterat „Calcul de înaltă performanţă şi analiza volumelor mari de date” derulat de Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul UBB Cluj, concretizând direcţiile strategice comune ale instituţiei de învăţământ şi ale companiei de a oferi educaţie de calitate şi de a furniza specialişti bine pregătiţi pentru industria IT.

Promotor al filosofiei lifelong learning şi partener de încredere al comunităţii academice, Bosch reiterează astfel angajamentul faţă de sistemul educaţional din România.

„Grupul Bosch dezvoltă permanent, în România, programe şi iniţiative care sprijină relaţia dintre educaţie şi mediul economic. Pentru noi, parteneriatul cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este parte integrantă din strategia noastră la nivel naţional şi ne permite să oferim studenţilor oportunitatea de a accede la o carieră solidă în domeniul tehnologiilor avansate”, a afirmat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. şi reprezentantul Grupului Bosch în România.

„Semnarea acestui nou Acord de Parteneriat reprezintă consolidarea relaţiei de colaborare dintre Centrul de Inginerie Bosch din Cluj şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Totodată, este un pas prin care extindem parteneriatul nostru în beneficiul comunităţii locale şi al companiei. Viitorul companiei noastre are la bază nu doar actualii, ci şi viitorii angajaţi bine pregătiţi pentru era digitalizării, a industriei, lucrurilor şi serviciilor conectate.”, a menţionat Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.

„Această colaborare, ce sperăm să fie un exemplu de reţetă de câştig de tipul „Win-Win”, demonstrează că, atunci când există viziune şi determinare, nu există nicio piedică în realizarea unui parteneriat orientat spre performanţă şi profitabilitate ȋntre instituţiile de învăţământ superior şi industrie. Facultatea de Matematică şi Informatică este şi va rămâne şi pe viitor deplin angajată ȋn susţinerea celei mai de succes industrii a Clujului, industria de IT & C.”, a subliniat Prof.univ.dr. Adrian Petruşel, decan al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

În cadrul parteneriatului, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj va asigura suport tehnic, organizaţional şi financiar pentru studenţii şi cadrele didactice implicate în program, nu doar pe componenta didactică, ci şi pe cea ştiinţifică. Toţi studenţii înrolaţi în programul de masterat vor beneficia de pregătire solidă în sfera programării paralele şi distribuite, ingineria şi ştiinţa datelor, analiza şi vizualizarea datelor cu aplicaţii în domenii precum industria auto şi oricare alta industrie care produce şi analizează volume mari de date.

„Inteligenţa artificială, ştiinţa datelor, ingineria şi gestionarea volumelor mari de date în domeniul mobilităţii şi industriei conectate sunt proiecte strategice pe care compania le derulează la nivel global şi în Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. Proiectele inovatoare pe care le dezvoltăm la Cluj contribuie la viitorul mobilităţii – o mobilitate automatizată, sigură şi sustenabilă. În acest sens, avem posibilitatea de a oferi studenţilor atât know-how tehnic şi ştiinţific, cât şi cel mai bun cadru de învăţământ practic pentru a-i familiariza cu proiecte din domeniul transformării digitale a industriei auto şi tehnologie de ultimă oră.” – a adăugat Dennis Raabe.

Bosch – o responsabilitate deosebită în ceea ce priveşte educaţia

Începând cu anul 2017, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a lansat un nou program de masterat în colaborare cu Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca – „Sisteme şi structuri electrice avansate”.
Adiţional programului mai sus amintit, compania a organizat şi predat integral cursuri dedicate studenţilor Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, pasionaţi de tehnologie în domeniul conducerii autonome, din cadrul aceleiaşi universităţi.

De asemenea, în 2019, Bosch a introdus două noi cursuri în grilele disciplinelor predate la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai – „Introducere în sisteme automate de asistenţă a conducătorilor auto” şi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul UTCN -„Metode de dezvoltare software pentru industria auto”.

Mai mult decât atât, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj organizează programul Bosch Summer School care se adresează în mod direct studenţilor cu profil de inginerie mecanică din cadrul Facultăţilor de Construcţii de Maşini, Autovehicule Rutiere, Mecatronică şi Mecanică, sau Ingineria Materialelor şi a Mediului din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Cercetare şi inovare în Centrul de Inginerie din Cluj

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj acordă o importanţă deosebită inovării continue şi lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă generaţie. Având o colaborare strânsă cu alte centre de cercetare şi dezvoltare din reţeaua globală Bosch, dar şi cu fabrica locală din Jucu, tinerii ingineri din Cluj dezvoltă produse cu competenţe înalte în software, hardware, ingineria fiabilităţii şi mecanică. Tehnologia pentru conducerea autonomă, conectată, Internetul lucrurilor, industria conectată (Industria 4.0) şi vehiculele electrice, sunt doar câteva exemple din portofoliul de inginerie Bosch din Cluj-Napoca.

 

CITEŞTE ŞI:

La fabrica din Blaj, Bosch transformă forţa de muncă într-o … forţă

TMD Group începe construcţia uzinei de componente pentru maşini electrice

Brose va inaugura fabrica din Serbia în ianuarie 2021

 

Adaugati comentariu