Cum să-ţi faci o carieră în industria auto. Bosch Blaj pregăteşte tehnicieni specializaţi încă de pe băncile liceului

Cu o tradiţie de peste 100 de ani în sistemul de învăţământ dual din Germania, compania Bosch face paşi importanţi şi în pregătirea profesională a tinerilor din România care aleg să-şi construiască o carieră în fabrica sa din Blaj. În parteneriat cu Liceul Tehnologic "Timotei Cipariu" din localitate, Bosch a început o investiţie pe termen lung în educaţia elevilor pentru a-i familiariza cu tehnologia de ultimă oră şi cu cerinţele unei fabrici moderne.
Bosch

În acest context, Bosch a găzduit la Blaj un eveniment dedicat popularizării şi promovării programului Şcoala Duală implementat la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”. Aici, în anul şcolar 2019-2020, sunt instruiţi deja 102 elevi în specializările sculer matriţer, electrician şi mecanic.

Pentru anul şcolar 2020-2021, Bosch Blaj este pregătit să continue programul tot cu aproximativ 100 de locuri, elevii beneficiind de:

  • bursă suplimentară, similară ca valoare celei acordate de Ministerul Educaţiei pentru elevii de liceu,
  • asigurarea transportului şi a echipamentului de lucru pe perioada practicii,
  • acces la servicii medicale private,
  • rechizite,
  • prioritate la angajare, dar şi posibilitatea de a-şi continua studiile în care doresc să obţină diploma de bacalaureat.

Cu ocazia evenimentului de promovare a programului Şcoala Duală, peste 335 de părinţi şi elevi din 11 şcoli din judeţul Alba şi-au manifestat interesul pentru acest sistem de învăţământ, care împleteşte pregătirea teoretică şi au vizitat centrul de dezvoltare din cadrul fabricii Bosch Blaj.

„Fabrica Bosch din Blaj a organizat acest eveniment cu scopul de a le prezenta şi exemplifica părinţilor şi elevilor ce presupune învăţământul profesional, de a le arăta pe viu ce înseamnă cu adevărat educaţia practică”, a explicat Alexander Firsching, director comercial Bosch Automotive.

Special pentru elevii şcolii duale a fost inaugurat în anul 2019, chiar în incinta primei hale de producţie deschisă la Blaj în 2007, un prim atelier mecanic.

Sporirea numărului de specializări oferite în cadrul programului a atras nevoia de alte noi ateliere, motiv pentru care reprezentanţii fabricii Bosch din Blaj au decis realizarea unui nou centru de dezvoltare prevăzut cu ateliere de mecanică, electronică şi pneumatică.

Bosch

Noul centru a fost amenajat într-un spaţiu extern, localizat în imediata proximitate a unităţii de producţie din Blaj şi este dotat cu toate echipamentele necesare.

„Conform viziunii fabricii Bosch din Blaj – Excelenţă Bosch produsă în Blaj – inaugurarea noului centru de educaţie tehnică contribuie la împlinirea acesteia nu doar prin educarea tinerilor din judeţul Alba, ci şi prin instruirea angajaţilor noştri. Noul centru tehnic pune la dispoziţia elevilor atât echipamentele tehnice, cât şi instructorii care vor avea grijă să educe anual peste 100 de ucenici. Considerăm că este de datoria noastră să ne preocupăm şi să ne implicăm în educaţia tinerilor. Credem, totodată, că investiţia Bosch în programul de învăţământ dual va avea beneficii pe termen lung pentru dezvoltarea Blajului şi a întregului judeţ”, a subliniat Dirk Arnold, directorul tehnic al unităţii de producţie Bosch.

Complementar prezentării ofertei educaţionale pentru învăţământul de tip dual susţinută de reprezentanţii Liceului
Tehnologic „Timotei Cipariu”, cei prezenţi au avut oportunitatea de a vizita noile ateliere amenajate de Bosch.

Acestea vor deservi elevii înscrişi în programul de învăţământ dual şi vor oferi cadrul propice pentru dezvoltarea şi aprofundarea competenţelor în specializări precum sculer matriţer, mecanic în industrie şi utilaje de prelucrări mecanice, electrician constructor şi instalaţii industrie Bosch.

„Pregătirea teoretică are, desigur, importanţa ei, însă scopul acestei zile este de a le oferi celor prezenţi posibilitatea să vadă cu ochii lor cum procedăm atunci când vine vorba de pregătirea practică a elevilor”, a adăugat Alexander Firsching.

Mai mult decât atât, toţi elevii participanţi la eveniment au fost înscrişi automat într-o tombolă care le poate aduce drept premiu un schimb de experienţă în cadrul uneia dintre fabricile Bosch din Germania care derulează programe de învăţământ dual, mai exact în Schweinfurt.

Cum s-a dezvoltat programul Şcoala Duală Bosch Blaj

Bosch Blaj a intrat în învăţământul de tip dual, ca partener la nivelul judeţului Alba, în anul şcolar 2013-2014, cu Liceul Tehnologic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia. Aici au fost pregătiţi 12 elevi în specializările sculer matriţer şi electrician.

În anul şcolar imediat următor, s-a alăturat programului şi Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj, numărul elevilor urcând la 27, iar specializările fiind completate cu cea de mecanic.

Ulterior, numărul elevilor din Alba Iulia a scăzut, însă în Blaj programul a avut un succes din ce în ce mai mare, ajungând astăzi la 102 elevi.

Pentru Bosch Blaj, promoţia septembrie 2018 – iunie 2019 a avut cea mai ridicată rată de absorbţie a absolvenţilor, de 33%.

De altfel, în 2019, elevi ai şcolii duale Bosch din Munchen, au fost în schimb de experienţă la Blaj, urmând ca anul acesta 3 elevi ai liceului din Blaj să beneficieze de un schimb de experienţă la fabrica din Schweinfurt.

Ce este sistemul de învăţământ dual

Sistemul de învăţământ dual face parte din sistemul de stat gratuit, fiind susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale. Tinerii care aleg să înveţe o meserie în acest sistem beneficiază, faţă de programele obişnuite ale ministerului, şi de un sistem bursier privat.

Poate fi accesat de absolvenţii de clasa a VIII-a, iar ponderea orelor de pregătire practică şi teoretică în fiecare an de studiu este următoarea:

  • Anul I: 80% ore teorie şi 20% ore practică în cadrul companiilor
  • Anul II: 50% ore teorie şi 50% ore practică în cadrul companiilor
  • Anul III: 45% ore teorie şi 55% ore practică în cadrul companiilor

Învăţământul dual permite elevilor să îşi formeze cunoştinţele practice în mediul real de munca oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competenţele elevului, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieţii profesionale.

 

CITEŞTE ŞI:

Invenţii la Bosch ConnectedWorld 2020

 

Adaugati comentariu