Invenţii la Bosch ConnectedWorld 2020

La Bosch ConnectedWorld 2020, evenimentul din domeniul IoT, care a avut loc în perioada 19-20 februarie la Berlin, Bosch a demonstrat ceea ce internetul lucrurilor face deja posibil în momentul de faţă şi ce soluţii vor face viaţa de zi cu zi mai uşoară în viitor – pe şosea, acasă şi la locul de muncă.
Bosch ConnectedWorld 2020

În mişcare: soluţii la Bosch ConnectedWorld 2020 pentru mobilitatea de astăzi şi de mâine

Calculatoare puternice pentru arhitectura sistemelor electronice ale viitorului – calculatoare pentru autovehicule: sporirea electrificării, automatizării şi conectivităţii impune exigenţe din ce în ce mai mari în materie de arhitectură a sistemelor electronice ale autovehiculelor. Un element cheie pentru viitorul autovehiculelor este reprezentat de noile unităţi de comandă de înaltă performanţă.

Bosch ConnectedWorld 2020

La Bosch ConnectedWorld 2020 au fost prezentate şi calculatoarele Bosch pentru autovehicule, carevor avea o putere de calcul de 1.000 de ori mai mare până la începutul deceniului următor. Compania produce deja aceste tipuri de calculatoare pentru conducerea automatizată, sistemul de propulsie şi integrarea sistemelor infotainment şi a funcţiilor de asistenţă la condus.

Putere maximă – servicii pentru electromobilitate: Bosch prelungeşte prin Cloud durata de utilizare a acumulatorilor din autovehiculele electrice. Software-ul inteligent analizează starea acumulatorului pe baza datelor provenite, în timp real, de la autovehicul şi mediul din jurul acestuia. Acesta recunoaşte factorii de stres pentru acumulator, cum ar fi încărcarea de mare viteză. Pe baza datelor colectate, software-ul determină măsuri pentru combaterea uzurii celulelor, cum ar fi procesele optimizate de reîncărcare, care determină o uzură mai mică a acumulatorului. Convenience Charging, soluţia integrată de reîncărcare şi navigare a Bosch, permit o previziune precisă a autonomiei, planificarea rutei cu includerea opririlor de reîncărcare şi plată şi reîncărcare convenabile.

Bosch ConnectedWorld 2020

Mobilitate electrică pentru trafic pe distanţe lungi – sistem cu celule de combustie: sistemele mobile cu celule de combustie oferă autonomii mari, durate scurte de reîncărcare şi, datorită utilizării energiei regenerabile cu producere de hidrogen, utilizarea fără emisii a autovehiculelor. Bosch intenţionează să comercializeze un acumulator pe bază de celule de combustie, pe care l-a rafinat în colaborare cu compania suedeză Powercell. Pe lângă acest acumulator, care transformă hidrogenul şi oxigenul în energie electrică, Bosch dezvoltă toate componentele esenţiale ale sistemului de celule de combustie într-o etapă de pregătire pentru producţie.

Produse conectate care salvează vieţi – Help Connect: cineva care a avut un accident are nevoie de ajutor cât mai repede – indiferent că se află acasă, pe o bicicletă, într-un autoturism, pe o motocicletă sau face sport. Pentru aceste cazuri şi alte situaţii de urgenţă, Bosch oferă un înger păzitor sub forma Help Connect. Disponibilă sub forma unei aplicaţii pentru smartphone, această soluţie de conectivitate transmite informaţii salvatoare către serviciile de urgenţă prin intermediul centrelor de servicii Bosch.

Bosch

Soluţia necesită detectarea automată a accidentelor, de exemplu prin senzorii smartphone sau sistemele de asistenţă ale autovehiculului. În acest scop, Bosch a adăugat un algoritm inteligent pentru coliziuni la senzorii de acceleraţie din sistemul său de control al stabilităţii pentru motociclete (MSC).

 

 

bosch

În cazul în care senzorii detectează un accident, transmit coliziunea către aplicaţie, iar aceasta pune imediat în mişcare procesul de salvare. După ce a fost înregistrată, soluţia de salvare poate fi activată în orice moment, în orice loc şi automat în cadrul dispozitivelor conectate sau prin simpla apăsare a unui buton.

În dezvoltare: soluţii la Bosch ConnectedWorld 2020 pentru fabricile de astăzi şi cele de mâine

Transparenţă şi eficienţă sporite în cadrul proceselor de fabricaţie şi de logistică – Nexeed: Sistemul aplicaţiei industriale Nexeed pentru Industria 4.0 furnizează toate datele cu privire la procesele de fabricaţie şi de logistică într-un format standardizat şi evidenţiază orice potenţial de optimizare.

Cu ajutorul acestui sistem, eficienţa fabricilor Bosch a fost sporită deja cu până la 25 de procente. Nexeed Track and Trace poate optimiza, de asemenea, logistica: monitorizează şi urmăreşte marfa şi transportatorii, instruind senzorii şi punctele de tranzit să raporteze în mod regulat locaţia şi starea lor către cloud. Acest lucru înseamnă că specialiştii în domeniul logisticii şi cei care efectuează planificarea ştiu în permanenţă unde se află paleţii, de exemplu, sau materialele de producţie şi dacă vor ajunge la destinaţie la timp.

Bosch

Obţinerea rapidă a pieselor de schimb adecvate – recunoaşterea vizuală a obiectelor: în producţia industrială, defectarea unui utilaj poate opri întregul flux de fabricaţie. Obţinerea rapidă a pieselor de schimb adecvate asigură economie de bani şi de timp. Recunoaşterea vizuală a obiectelor poate ajuta utilizatorul să fotografieze cu smartphone-ul piesa defectă, iar o aplicaţie ajută la identificarea rapidă a piesei de schimb adecvate.

componente

Baza acestui proces este o reţea neuronală antrenată cu o gamă largă de date tip imagine. Bosch a dezvoltat acest sistem pentru a acoperi toate etapele procesului: simpla înregistrare a unei imagini a piesei de schimb, algoritmul pentru instruirea reţelei cu datele tip imagine, aplicaţia şi toate elementele dintre acestea.

Roboţi sensibili – proiectul de cercetare AMIRA: în fabricile viitorului, roboţii industriali inteligenţi vor avea un rol important în producţie. La Bosch ConnectedWorld 2020 a fost prezentat şi proiectul de cercetare AMIRA, care foloseşte metode de învăţare automatizată şi inteligenţa artificială pentru a învăţa roboţii cum să îndeplinească sarcini dificile, ce necesită o mare dexteritate şi sensibilitate.

În contact: soluţii la Bosch ConnectedWorld 2020 pentru clădiri şi infrastructură

Alimentarea de înaltă eficienţă cu energie ecologică – celule de combustie staţionare: pentru Bosch, tehnologia celulelor de combustie cu oxid solid (SOFC) joacă un rol important în securitatea alimentării şi flexibilitatea sistemului energetic. Această tehnologie este utilizată pentru micile staţii de generare distribuită a energiei din centrele urbane, fabrici, centre de date şi puncte de încărcare pentru autovehiculele electrice. Bosch a investit recent 90 de milioane de euro în Ceres Power, o companie specializată în celule de combustie, mărindu-şi participaţia la aproximativ 18 procente.

Clădire inteligentă – soluţii pentru clădiri conectate: cum poate fi utilizat, în mod optim, spaţiul din cadrul unei clădiri de birouri? Când ar trebui să fie pornit sistemul de aer condiţionat într-o anumită parte a clădirii? Funcţionează toate corpurile de iluminat montate? Serviciile Bosch pentru clădiri conectate pe bază de senzori şi cloud oferă răspunsuri la aceste întrebări şi altele similare. Aceste servicii sprijină gestionarea eficientă a clădirilor pe baza datelor provenite de la acestea, de exemplu cu privire la gradul de ocupare sau la calitatea aerului. Utilizatorii pot regla climatizarea şi iluminarea încăperilor în conformitate cu cerinţele, sporind eficienţa şi reducând consumul de energie. În plus, datele în timp real privind starea ascensoarelor facilitează programarea şi chiar prevede datele de întreţinere şi reparaţii, evitând astfel perioadele de inactivitate neplanificate.

Platformă extinsă – Home Connect Plus: Home Connect, platforma IoT deschisă pentru toate lucrurile referitoare la produsele electrocasnice Bosch şi ale unor producători terţi, se extinde de la bucătărie şi baie la restul casei. Începând cu jumătatea anului 2020, noua aplicaţie Home Connect Plus va permite utilizatorilor să opereze alte zone ale casei inteligente, indiferent de producător, inclusiv în materie de iluminat, obloane, încălzire, divertisment şi echipamente pentru grădinărit. Acest lucru va face viaţa acasă şi mai confortabilă, mai convenabilă şi mai eficientă.

Plăcintă de mere cu IA – cuptoarele combină senzorii şi învăţarea automatizată: fripturi crocante, plăcinte suculente – seria 8 de cuptoare asigură rezultate premium cu ajutorul tehnologiei patentate a senzorilor Bosch. Datorită inteligenţei artificiale, anumite aparate pot acum să înveţe din experienţa lor anterioară în materie de prăjire sau coacere. Cu cât cuptorul este utilizat mai frecvent într-o gospodărie, cu atât mai precis poate respecta timpul de pregătire prevăzut pentru orice preparat.

Pe câmp: soluţii pentru utilaje agricole şi ferme

Ecosistem digital pentru agricultura inteligentă – NEVONEX: NEVONEX este un ecosistem deschis şi independent faţă de producător, care oferă servicii digitale pentru utilajele agricole, permiţând o conectivitate perfectă pentru fluxurile de lucru şi utilaje. De asemenea, are rolul de platformă în cadrul căreia furnizorii îşi pot oferi serviciile de tehnologie sau echipamente agricole. Serviciile de acest gen pot fi efectuate direct la nivelul utilajelor agricole existente sau noi, cu condiţia să fie echipate cu o unitate de control compatibilă NEVONEX. Conectarea senzorilor deja incluşi sau montaţi ulterior la utilaj oferă un potenţial suplimentar de eficienţă – de exemplu, pentru a optimiza împrăştierea seminţelor, a îngrăşămintelor sau pesticidelor sau pentru a automatiza fluxurile de lucru.

bosch

Noutăţile, dezvoltarea şi condiţiile meteorologice sub observaţie – sisteme de senzori inteligenţi: sistemele de senzori conectate Bosch ajută fermierii să ţină în mod constant sub observaţie influenţele externe şi să răspundă în timp util. Cu Deepfield Connect Field Monitoring, utilizatorii primesc, direct pe smartphone, date despre condiţiile meteorologice şi dezvoltarea plantelor. Sistemul Smart Irrigation ajută la optimizarea utilizării apei pentru cultivarea măslinilor.

Senzorii conectaţi la rezervor permit sistemului Deepfield Connect Milk Monitoring să măsoare temperatura laptelui, permiţând producătorilor de lapte sau şoferilor de cisterne să intervină înainte ca laptele să se altereze. Un alt sistem de senzori inteligenţi este Greenhouse Guardian, care permite detectarea din timp a oricăror boli ale plantelor. Datele privind factori precum umiditatea sau nivelul de CO2 sunt colectate în seră, prelucrate în Bosch IoT Cloud cu ajutorul inteligenţei artificiale şi este analizat riscul de infectare.

 

CITEŞTE ŞI:

Hidria va furniza componente pentru maşinile electrice şi hibride ale BMW

Renault, retrogradat la categoria „nerecomandat pentru investiţii”

Faurecia, cu 5 fabrici în România, a încheiat 2019 pe profit

 

Adaugati comentariu